REAKCIJA MINISTRA

Božinović o akciji Uskoka: ‘Ovo potvrđuje našu opredijeljenost u borbi protiv korupcije‘

Policija je 2020. otkrila nedjela s materijalnom štetom višom od 565 milijuna kuna, istaknuo je Božinović
Davor Božinović
 Jure Mišković/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija od srijede ujutro u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te je poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.

"Nemam tu što komentirati, mene je glavni ravnatelj policije jutros izvijestio da su u tijeku uhićenja", rekao je ministar novinarima, dodavši da ne raspolaže niti može raspolagati detaljima.

Ocijenio je kako je to potvrda da su policija i državno odvjetništvo neovisni u radu i da je jasna opredijeljenost i posvećenost istraživanju i procesuiranju koruptivnih kaznenih dijela.

Napomenuo je da je policija 2020. dovršila "veliki broj kaznenih istraživanja" koja su rezultirala otkrivanjem nedjela s materijalnom štetom višom od 565 milijuna kuna.

To je, kazao je Božinović, višestruko više nego 2019. i potvrđuje da su kadrovski i materijalni potencijali i resursi fokusirani na istraživanje na najsloženije oblike kriminala, koji uključuju koruptivni i gospodarski kriminal na svim razinama.

Na pitanja novinara radi li se o dvije akcije rekao je da će policija i Državno odvjetništvo o tome sve reći kad se steknu uvjeti. Kazao je također da nema potvrdu o tome tko su uhićene osobe niti to može reći. "Ako kažem da nemam saznanja o tim akcijama, onda sam vam rekao sve što mogu reći".

U novoj antikorupcijskoj akciji, koju od srijede ujutro provode policija i Uskok, po neslužbenim podacima privedeni su suradnici bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u čijem domu u Radićevoj ulici u Zagrebu traje pretraga.

Zagrebački gradonačelnik potvrdio je da je u akciji uhićeno dvoje zaposlenika - pročelnica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić i vozač Zdravko Krajina.

Prema nepotvrđenim informacijam,a uhićeni su i bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić i Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "Kralj Adventa". Na meti Uskoka našao se Kazimir Bačić i bivši većinski vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić.

Također je uhićena Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 01:39