KANE ZATRAŽITI AZIL

Božinović o Čečenima na granici: ‘BiH treba uskladiti viznu politiku s Europskom unijom‘

Naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i slično, kaže ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović

 Damir Krajac/CROPIX

Čečeni koji pokušavaju ući u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila, rekao je u srijedu potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović, istaknuvši da bi se takva situacija izbjegla usklađivanjem vizne politike BiH s EU-om, što ona i treba učiniti u sklopu svog europskog puta.

- Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Europske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om, a u tom kontekstu i vizne režime - izjavio je Božinović.

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, rekao je dan ranije savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman, upozorivši da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere, upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

Božinović je također rekao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju nakon čega se "pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Europske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom".

- Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i slično - ustvrdio je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je ponovio kako je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice, što bi se moglo izbjeći kad bi se susjedne zemlje izvan EU-a pridržavale njezinog viznog režima.

- Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ileglanih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske - sutra na teritorij Schengena - nego što smo imali prošle godine - izjavio je Božinović.

- Znači poruka je: uskladite se s viznom politikom Europske unije i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom - dodao je.

Europska komisija u listopadu je kritizirala Srbiju zbog bezviznog režima s nizom zemalja čiji su državljani tu činjenicu koristili kako bi ilegalno ušli iz Srbije na prostor Europske unije. Ubrzo je Srbija ukinula bezvizni režim s Tunisom i Burundijem.

Božinović je komentirao i napetosti između Srbije i Kosova, a istaknuo je kako je važno sva otvorena pitanja rješavati "za stolom, kroz dijalog, jer nema drugog rješenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 07:03