VELIKI PLAN

BOŽINOVIĆ O DETALJIMA PLANA OTVARANJA HRVATSKE 'Uvodi se tramvajski prijevoz, radno vrijeme dućana otprije pandemije uz jednu veliku promjenu'

 
 Davorin Visnjic / POOL / PIXSELL / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na pressici Nacionalnog stožera govorio o popuštanju mjera koje je jučer predstavio premijer Andrej Plenković, a prema kojima uskoro kreće rad trgovina, ugostiteljskih objekata, škola, vrtića...

- Uskoro ćete to svi moći pročitati, a i kasnije ćemo razjasniti sve što bude nejasno. Ovim se odlukama omogućava rad trgovinama, osim onih u centrima, omogućava se rad postolarima, turističkim agencijama... Još ne mogu raditi oni koji su u bliskom kontaktu s klijentima. Omogućavamo rad sportaša prve i druge kategorije, omogućavaju se vjerska okupljanja od 2. svibnja... Sve ovo uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sve će mjere biti objavljene na stranicama Stožera, poručio je Božinović.

Šef Nacionalnog stožera je poručio da se radno vrijeme vraća na ono otprije pandemije, ali...

- Uvodi se tramvajski i drugi javni, gradski i prigradski prijevoz, prodaja meda, pčelinjih proizvoda, jaja. Također, prodaja voća i povrća od 5-8 ujutro. Radno vrijeme vraća se na vrijeme otprije pandemije, ali će trgovine koje imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena za čišćenje. Nedjeljom i blagdanima rad samo kioska, pekara i trgovina na benzinskim postajama, najavio je.

Božinović je potom iznio neke pojedinosti o mjerama u trgovinama.

- Kad govorimo o outletima, treba čitati uredbu. Rad unutar centara se ne dopušta osim za prehrambene i higijenske proizvode. Ono što je vani, nema razlike radi li se o dućanu u gradu ili u outletu. Bitno je da je ulaz izvana, time su zadovoljene mjere. Sve mjere su usmjerene prema tome da se što je više moguće toga vrati u funkciju, a da se ne stvore uvjeti u kojima bi se virus mogao širiti povećanom brzinom, rekao je.

Na kraju je ponovio da od ponedjeljka počinje nova etapa.

- Od prvog dana balansiramo. Nastavljamo da život ide dalje. Od ponedjeljka ulazimo u novu etapu koju nam je omogućilo pridržavanje mjera. Struka je stvari postavila na način da Hrvatska ide prema otvaranju. Cijelo to vrijeme mora nam biti jasno da će uspjeh tog napora ovisiti o tome kako će se svatko od nas ponašati. Naš cilj je da stalno radimo korak naprijed, što možemo ako budemo fokusirani na pridržavanje svih mjera struke.

Član Stožera i šef HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o tome kako će izgledati prodaja tekstila.

Rekao je kako istraživanja pokazuju da virus ne može dugo živjeti izvan žive stanice. Preporuka je da se odjeća ne isprobava, već da svatko kupi veličinu koja mu odgovara. Ako kasnije odluči da mu proizvod ipak ne odgovara, tada robu može vratiti prema zakonskim propisima. No, istaknuli su u Stožeru, trgovina tada na pet dana vraćenu odjeću mora spremiti u poseban za to predviđen prostor. Također, ovih bi se preporuka ponajviše valjalo držati kada je u pitanju odjeća koja se navlači preko glave.

- Rizik je najveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice, rekao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:36