ČELNIK MUP-a

Božinović o prosvjedu na Trgu, maloj Madini i booster dozi: ‘Zaštita je oko 75 posto‘

Nakon treće doze je razina antitijela višestruko povećana, kazao je ministar

Davor Božinović

 Davor Pongracic/Cropix

Nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je pred novinarima prosvjed na Markovom trgu dok u Saboru traje izglasavanje Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Ne znam je li prijavljen prosvjed. Što se tiče prosvjeda, znate da je naše stajalište da prosvjed oko strogih mjera u Hrvatskoj nema svrhe ni smisla jer u Hrvatskoj imamo balansirane i manje restriktivne mjere nego u drugim članicama EU. No, svatko ima pravo iskazivati nezadovoljstvo. Policija je tu da osigura red i mir i nesmetan rad institucija.

Upitan trebaju li svi provjeriti razinu antitijela prije booster doze kazao je:

- To je stručno pitanje, ja sam primio cjepiva bez da sam to testirao. Nakon treće doze je ta razina višestruko povećana, puno više nego što je to bilo prije druge doze, iz toga proizlaze pozivi i upute u nekim zemljama, a sve više i pravila, da se uzima treća doza, kako bi se ljudi zaštitili, iako zaštita nije takva kao kod prethodnih varijanti, to je oko 75 posto.

Komentirao je i slučaj male Madine, osmogodišnjakinje na koju je naletio vlak na srpsko-hrvatskoj granici te je kazao kako je proučio presudu Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske, no 'ne detaljno'.

- Naši pravni stručnjaci i ako bude potrebno, vanjski stručnjaci, će proći kroz pravni tekst pa ćemo vidjeti kakve ćemo poteze polačiti, rok je od tri mjeseca. Naravno da sam prošao, ali ne toliko detaljno kao oni koji su stručni za međunarodno pravo.

Upitan kakav dojam ima o presudi, kazao je kako mu je teško što je poginulo dijete.

- Postupak je još uvijek u tijeku i nemam ništa za komentirati - kazao je kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:11