ŠEF STOŽERA

Božinović o restrikcijama: Bilo bi preradikalno odmah ići s mjerama iz ožujka, postoje međumjere

Hoću li ostati potpredsjednik Vlade odlučit će mandatar, a ja sam spreman na sve što on i stranka budu tražili od mene - rekao je
Davor Božinović
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u utorak u RTL-u Danas gdje je rekao kako je još rano za razgovor o kadrovskim pitanjima, kako u novoj Vladi, sazivu Sabora, ali i samom HDZ-u.

- Svi zastupici manjina rekli su da će podržati Andreja Plenkovića kao mandatara nove Vlade, tu je naravno naši partner iz ranije Vlade, HNS i gospodin Čačić, imamo 76 ruku, a potpisi se skupljaju, mislim da je to tehnička stvar, rekao je Božinović, dodavši da će k predsjedniku Republike čim se za to stvore uvjeti: - Vrlo brzo, mislim da je realno da to bude idući tjedan. Možda i ovaj.

Kazao je da im nitko dodatan nije "pokucao na vrata": - Mi imamo potrebnu većinu za sastavljanje Vlade tako da ne ovisimo ni o kome.

U HDZ-ovom programu je i smanjenje broja ministarstava. - O tome se razgovara, razgovarat će se i s partnerima, kad budu razgovori pri kraju, obavijestit ćemo javnost. U normalnim uvjetima se drugi dan još slavilo, a mi smo već na kraju da dovršimo ovaj proces vrlo brzo, što mislim da je važno, kazao je Božinović.

- Hoću li ostati potpredsjednik Vlade i ministar odlučit će mandatar, a ja sam spreman na sve što on i stranka budu tražili od mene - rekao je. Nije htio izravno odgovoriti na političke "tračeve" kako bi Marijana Petir mogla postati ministrica poljoprivrede, odnosno ući u izvršnu vlast.

- Nisam čuo za to. Ona je verzirana u tim pitanjima, ali i saborski Odbor za poljoprivredu je veoma važan. Poljoprivreda je važan dio našeg programa. Kriza nas je upozorila koliko je bitno imati samoodrživost. Poljoprivreda tu spada u važne segmente - rekao je, dodavši kako je Petir "izabrana u Sabor".

Nije mogao odgovoriti ni na pitanje je li točno da Gordan Jandroković više neće biti glavni tajnik stranke.

- Vidjet ćemo, ne možemo odmah imati sve odgovore. Stranka je polučila velik rezultat, povijesnu pobjedu u odnosu na SDP, a o kadrovskim pitanjima i u stranci razgovarat će se. To sada nije prioritet, nego sastaviti većinu i dobiti novu Vladu, krenuti s poslom - rekao je Božinović.

Postavljeno je i pitanje jesu li se u izbornom stožeru previše opustili s obzirom na epidemiološke preporuke i mjere.

- Družili smo se manje od 15 minuta, ne bih se složio da smo se opustili. Bilo je opuštanja u svim stožerima. Nije za pohvalu, ali ne bih kazao da je trajalo predugo. Negdje je bilo i više distance nego što se vidjelo na snimci.

- Dakle, kriva je snimka - upitala je Božinovića novinarka RTL- Danas Damira Gregoret.

- Nisam to rekao - odgovorio je.

Dodao je kako mjere nemaju veze s izborima. Vidimo da postoje nova žarišta, dodao je, koja se gase kada se uoče. Apelirao je na građane da su o ovo ljetno doba ne zadržavaju predugo u zatvorenim prostorima.

Što se zabrane vjenčanja tiče, Božinović je rekao kako to ne zvuči kao nešto što je moguće izvesti, ali je moguće da će se ograničiti broj sudionika, o čemu će se u Stožeru razgovarati sutra.

- Tu nije jednostavno postići balans između veselja i mjera. Možda je manji broj ljudi nešto što bi bilo prihvatljivo. Jednostavno, sve što radimo sada je pokušaj utjecaja na ljude da izbjegavaju situacije u kojima može doći do širenja virusa. Bilo bi preradikalno odmah ići s mjerama iz ožujka i travnja, postoje međumjere, kao što je bilo s klubovima, provode se inspekcije, više nema novih žarišta u klubovima. Stalno idu inspekcije. Vjenčanja ćemo možda biti prisiljeni smanjiti. Pustimo to epidemiolozima. U svemu je bitno imati u vidu kapacitete struke u vidu da "polove" sve kontakte. Oni rade sjajan posao, ne želimo ni njih preopteretiti - zaključio je Davor Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:41