MINISTAR U VARAŽDINU

Božinović o strašnom zločin u Mlinovima: ‘Jedna od najvećih tragedija koju policajac može doživjeti‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je na 8. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske u Varaždinu
Davor Božinović
 Goran Mehkek/Cropix

Vlada i ministarstvo čine sve za podizanje standarda i stvaranje boljih uvjeta za vatrogasce, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju na 8. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske u Varaždinu.

Više od 2000 vatrogasaca u 200-tinjak natjecateljskih odjeljenja odmjeravalo se u brzini i uvježbanosti, a pobjednici će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u lipnju 2022. godine u Celju.

Natjecanju su uz potpredsjednika Vlade Božinovića prisustvovali i glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, varaždinski župan Anđelko Stričak, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan i brojni visoki vatrogasni dužnosnici iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Božinović je naglasio kako ova Vlada daje punu podršku Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te dodao da su upravo vatrogasci glavna operativna snaga civilne zaštite.

„Vlada je nedavno osigurala 252 milijuna kuna iz EU fondova za nabavu 94 nova vatrogasna vozila, a trenutno je u tijeku još jedan natječaj vrijedan 65 milijuna kuna za nabavu potrebne opreme“, rekao je Božinović.

Dodao je da osposobljenost hrvatskih vatrogasaca omogućava zaštitu naših prostora, ali i pomoć drugima, što se na djelu vidjelo ovog ljeta u pomoći BiH, Grčkoj i Turskoj.

Glavni vatrogasni zapovjednik osvrnuo se na trenutnu spremu hrvatskih vatrogasaca, kazavši kako ekipe, zbog posljedica pandemije koronavirusa, nemaju potrebnu rutinu. Ipak, napomenuo je Tucaković, Hrvatska vatrogasna zajednica i Republika Hrvatska uložit će dodatan napor i pružiti punu podršku ekipama koje se plasiraju na međunarodno natjecanje.

Župan Stričak naglasio je kako nikada u povijesti na područje Varaždinske županije nije stiglo toliko vatrogasne opreme kao u mandatu ove Vlade, a predsjednica varaždinskog Gradskog vijeća Zdravka Grđan istaknula je važnost civilne zaštite i ovakvih natjecanja.

Tragedija na Mlinovima jedna od najvećih koju policajac može doživjeti

Ministar unutarnjih poslova u Varaždinu je komentirao i jučerašnju tragediju na Mlinovima kada je ubijeno troje djece te posljedice koje to ostavlja na one koji su obavljali očevid.

„Policijski sustav je tako organiziran da uvijek kad postoji potreba organizira se psihološka pomoć, savjetovalište našim policajcima, a ovo je jedna od najvećih tragedija koju policajac može doživjeti u svom poslu“, izjavio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:55