NOVE MJERE

Božinović objavio koje će županije pod restrikcije, Markotić: Ne treba gledati samo broj zaraženih

Mjere se uvode u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji
Alemka Markotić
 Robert Anic/Pool/Pixsell/Cropix

U Hrvatskoj je u posljednja sata 357 zaraženih, no ravnateljica libike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić tvrdi kako situacija nije dramatična, te da treba gledati širu sliku, a ne samo brojeve.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva na bolničkom je liječenju svega sedam do osam posto, a samo 0,4 posto oboljelih je na respiratoru, rekla je Markotić

- Prema jeseni postoji veći rizik. Većina pozitivnih nije imala nikakve simptome. Osim broja zaraženih, treba gledati i druge pokazatelje. Primjerice, od ukupnog broja aktivnih slučajeva na bolničkom liječenju je svega sedam do osam posto, to su oni sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Samo 0,4 posto oboljelih je na respiratoru, odnosno oko pet posto od svih hospitaliziranih bolesnika. Trenutno u tom kontekstu se ne događa ništa dramatično. Cijelo vrijeme smo na oprezu, pratimo kako će biti. Treba sagledati širu sliku da bi donosili sud o trenutnoj situaciji - rekla je Markotić na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je strože mjere za nekoliko hrvatskih županija, od kojih mjere u Međimurju stupaju na snagu već danas.

- Imamo spremne odluke koje su temeljene na prijedlozima iz lokalnih stožera, o uvođenju nužnih mjera za područje Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske i Međimurske županije, a Varaždinska je u pripremi. Većina mjera odnosi se na vjenčanja, uvažavamo specifičnosti, radi se uglavnom o ograničavanju prisutnosti osoba na svečanostima do 50 osoba. Privatne svečanosti i proslave će biti do 20 osoba, sahrane će biti kao i u Imotskoj krajini do 50 osoba, pojačana obveza pridržavanja svih mjera kod organizacije priredbi, misa, izložbi... Vrlo jasno smo objasnili da se manifestacije mogu održavati samo ako se svi pridržavaju mišljenja i preporuka epidemiologa. Mjere će u Međimurju stupiti već danas - kazao je Božinović.

Božinović je ocijenio da je donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije.

- Nitko danas ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo. Rekli smo da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno dok to daje rezultate. Mislim da je to najracionalniji pristup jer nikom nije u interesu da se neka gospodarska ili socijalna aktivnost zaustavi, ali svi moraju poštivati mjere - naglasio je.

HZJZ je donio preporuke za gotovo sve aktivnosti i kada bi se svi toga držali sigurno danas ne bi govorili o tako velikom broju oboljelih, podsjetio je.

- Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se cijelo vrijeme držali preporuka i mjera i koji su uspjeli sačuvati u pojedinim sredinama povoljnu epidemiološku situaciju. Tim putem ćemo nastaviti i dalje - kazao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:01