REAKCIJA MINISTRA

Božinović potvrdio da se u HEP-u provode izvidi po nalogu Uskoka: ‘Za sve postoje tragovi‘

Ponovio je da će vlada analizirati sva izvješća kako bi se vidjelo je li u vezi prodaje plina došlo do štete

Davor Božinović

 Nera Simic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Davor Božinović potvrdio je u utorak da su po nalogu Uskoka u tijeku izvidi u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) te ponovio da će vlada analizirati sva izvješća kako bi se vidjelo je li u vezi prodaje plina došlo do štete.

"Uskok daje naloge policiji za radnje iz njihove nadležnosti, o tome nemam preciznih saznanja. S obzirom da u ovom trenutku traju izvidi poznato vam je da ne mogu više ništa reći", kazao je Božinović u utorak nakon što su mediji objavili da Uskok u HEP-u prikuplja dokumente o kupovini plina po višim te prodaje po nižim cijenama.

Upitan za navode tjednika Nacional da su premijer Andrej Plenković i i ministar gospodarstva Davor Filipović ignorirali dopise direktora HEP-a Frane Barbarića o novoj plinskoj aferi, Božinović je kazao da je ministar ranije upoznao premijera s problemima.

‘Za sve postoje tragovi‘

‘‘Za sve postoje tragovi. To nije pitanje zbog kojeg se trebamo postavljati navijački, vjerujemo li ovima ili onima ili vjerujemo opoziciji. Iz svega onoga što oni govore ne zanima ih da se utvrdi istina već su oni, kao u puno situacija dosad, proglasili neke svoje favorite‘‘, kazao je istaknuvši ‘‘kako će se sve utvrditi‘‘.

Ponovio je i da će vlada analizirati sva izvješća koja će joj dostaviti HEP i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kako bi se vidjelo je li došlo do štete.

Božinović je dodao da će institucije dati premijeru na uvid sve ono što se i kako se radilo u provedbi Uredbe o reguliranoj cijeni plina, uključujući i korist koju je uredba imala za sve hrvatske građane i javne ustanove.

Kazao je i da su nakon ruske agresije na Ukrajinu sve zemlje poduzimale interventne mjere kako bi zaštitile cijene plina pa tako i Hrvatska. "Implementacija te uredbe bila je pod Ministarstvom gospodarstva. Osnovan i krizni tim koji je bio nadležan pratiti što se sve događa na tom tržištu i upozoravati one koji u konačnici donose odluke. Kada je premijer bio upoznat vlada je promijenila uredbu", kazao je Božinović.

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom ranije je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da ih je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine.

Gubici zbog prodaja plina ispod cijene

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Tjednik Nacional u utorak je objavio da je premijer Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi tjednik, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače. Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:45