REAKCIJA MINISTRA

Božinović: ‘Predsjednik Zoran Milanović se stavio u funkciju oporbe‘

‘Sam je kazao da im je otvorio prostor. Mogao je nama otvoriti prostor pa smo mi mogli prije Nove godine imati izvanrednu sjednicu‘

Davor Božinović

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u četvrtak da se predsjednik Republike stavio u funkciju oporbe pred izvanrednu saborsku sjednicu čije će teme biti štrajk na sudovima i plinska afera u HEP-u, dodajući da ga to ne iznenađuje.

Božinović je nakon sjednice Vlade rekao da je očekivao da predsjednik Zoran Milanović dođe na izvanrednu saborsku sjednicu čije je sazivanje tražio.

‘‘Obično ako imaš inicijativu, imaš i neko obrazloženje pa čak i prijedlog zaključaka. Mene tu ništa pretjerano ne iznenađuje‘‘, prokomentirao je Božinović najavljeni nedolazak Milanovića.

Ministar je istaknuo da je Milanović i sam kazao da se stavio u funkciju oporbe. ‘‘Sam je kazao da im je otvorio prostor. Mogao je nama otvoriti prostor pa smo mi mogli prije Nove godine imati izvanrednu sjednicu u Saboru gdje bi se hvalili činjenicom da ćemo ući u Schengen‘‘, dodao je.

Božinović je upitan bi li Milanović trebao biti neutralan.

‘‘Po meni je transparentnije da predsjednici, kako to postoji u nekim državama u svijetu koje nisu za usporedbu po demokraciji, ostanu u stranci‘‘, odgovorio je dodajući da će oporba u Saboru ‘‘ne po prvi puta govoriti ono što i predsjednik misli‘‘.

Novinari su ministra pitali je li štrajk u pravosuđu tema za izvanrednu sjednicu.

‘‘Sve plaće u pravosuđu i drugim državnim službama, pogotovo na nižim mjestima, su male i zbog toga smo kao Vlada po prvi krenuli riješiti problem plaća na sveobuhvatan način. Sve Vlade prije Vlade Andreja Plenkovića su toga bile svjesne. Mi krećemo u reguliranje toga, znamo da će to biti težak posao, ali se netko toga morao primiti‘‘, istaknuo je.

‘‘Vodimo razgovore na racionalan način i pokušavamo objasniti te sam siguran da akteri znaju za dobre namjere. Zašto to netko ne želi prihvatiti i zašto netko poput predsjednika Vrhovnog suda ulazi u političku arenu s političkim porukama?‘‘, upitao se ministar?

Ocijenio je da je stanje u pravosuđu tema za razgovor, ali ne i za ucjenu.

‘‘Ne možemo na ovaj način rješavati probleme. I sami ste bili svjedoci gdje on izvlači situaciju s policijom da bi imputirao premijeru ili nekome od nas da je poslao policiju na prosvjednike, na žene. To je čista manipulacija‘‘, ustvrdio je Božinović.

‘‘Ja sam mu odgovorio. Vas se ne smije ne pitati, vas ne smijemo ni informirati o tome, kao što sam ja učinio u pismu. Samo sam mu ukazao na činjenicu da je prošle godine 96 posto ljudi prijavljeni za nezakonito nošenje oružja pušteno da se brani sa slobode. Ne miješam se u odluku sudova, ali koju poruku mi šaljemo. Policija takve privodi, ali ih netko pušta‘‘, rekao je ministar.

‘‘Ne možete reći da policija koristi sigurnosni sustav kako se želi imputirati ovoj Vladi i onda se to prihvaća kao gotova činjenica i onda to nije politizacija nego šteta. Samo ti fali stranački amblem‘‘, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:58