RIJEČ MINISTRA

Božinović pričao o mogućem uvođenju novih mjera, komentirao je i ‘slučaj Njonjo‘: ‘Tu je sve jasno‘

Ministar je komentirao i putovovanja bez vize u Ameriku, te slučaj ‘Njojo‘
Davor Božinović
 Darko Tomas/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je najavu skorog ukidanja viza hrvatskim građanima koji putuju u SAD, prenosi N1.

'Imali smo visoko izaslanstvo Ministarstva domovinske sigurnosti u Hrvatskoj. Bio je to posjet kao završna evaluacija svega na čemu smo radili, cijeli je niz tehničkih protokola i konkretnih razmjena podataka između sigurnosnih službi.

To govori o visokoj razini parnterstva, ali i da smo tehnički uspjeli odgovoriti na taj izazov. Mi funkcioniramo kao da radite s kolegama u FBI-u, DEA-u. Više puta smo rekli koji su sporazumi trebali biti implementirani. Uspjeli smo za godinu dana sklopiti sporazum sa svim zračnim kompanijama koje putuju u Hrvatsku i uspostaviti vezu razmjene putnika u zračnom prometu', govori ministar.

Kad to vidite i usporedite sa zadovoljstvom onih koji su to evaluirali… Nadamo se da će do kraja godine Hrvati putovati u Ameriku bez vize', kazao je ministar pa se osvrnuo i na mogućnost uvođenja novih mjera i češće potrebe za covid potvrdama.

'O tome govorimo svakodnevno, Nama je trend porasta, ne samo u Hrvatskoj nego i u većem dijelu Europe. Neke se zemlje zatvaraju, neke se odlučuju otvoriti, ali sve su uz to otvaranje poručile da će se vratiti u fazu zatvorenosti ako dođe do povećanja brojeva. Mi pratimo situaciju dnevno da izbjegnemo nagla otvaranja pa zatvaranja jer mislim da to ljude najviše frustrira. Ne predviđamo daljnje pooštravanje ni liberalizaciju mjera', istaknuo je ministar.

Na pitanja o slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega je muškarac u telefonskom pozivu nazvao ‘Njonjo’, a zatim ga na razgovor pozvala policija, Božinović je kazao kako je to normalna situacija.

'Normalno je da, ukoliko štićena osoba dobije poziv s nepoznatog broja, da kaže svom osiguranju da ga je netko nazvao i počeo vrijeđati. I tu on nema više što, zato postoje službe koje o tome vode računa', kazao je i dodao kako ne zna je li se išta po potom pitanju poduzelo, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:09