PRESICA STOŽERA

Božinović: ‘Produžujemo mjere, evo i do kada‘; Capak: ‘Dobili smo obavijest iz AstraZenece...‘

Omogućit će se uz pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša, kaže ministar
 Darko Tomas/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

- U protekla 24 sata zabilježili smo 823 novih slučajeva osoba pozitivnih na virus, broj aktivnih slučajeva je 4522. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače 2020. pa do danas je 249661. Od početka epidemije testirano je 1 416 328 osoba, u protekla 24 sata 5945 osoba, a postotak pozitivnih je 13,8 posto. Na bolničkom liječenju je 811 osoba, od kojih je 78 na respiratoru. U odnosu na prethodni dan 5 je novih. U bolnice je zaprimljeno 75 osoba, otpušteno 72 osobe. 570 osoba se oporavilo u posljednja 24 sata. U protekla 24 sata imamo 12 preminulih. Ukupna brojka je 5647 preminulih od početka epidemije. Prosječna dob preminulih je 77,5 godina, najmlađa osoba je imala 62. godine i dokazane dijagnoze - kazala je Katalinić-Janković.

- Današnji broj novooboljelih je 823 od 5945 testiranih. Prije tjedan dana imali smo 590 novooboljelih od 5429 testiranih, a tjedan prije toga 505 novooboljelih od 5071 testiranih. Brojka od prvih peta dana ovog tjedna novooboljelih je 3147, prošli tjedan je bilo 2489. Za 26 posto je brojka u ovom tjednu veća u odnosu na prošli tjedan. Po 14-dnevnoj stopi incidencije, trenutna prosječna stopa je 185. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ako gledamo 7-dnevnu stopu incidencije, na prvo mjesto izbija Primorsko-goranska županija. Iz kontakta s epidemiolozima tamo saznajemo da nema žarišta, nego puno mikrožarišta zbog druženja. Bilo je lijepo vrijeme pa su se ljudi družili - kazao je Krunoslav Capak.

- Ako pogledamo situaciju s drugim europskim zemljama po pitanju 14-dnevne incidencije, Hrvatska je na sedmom mjestu. Kumulativna ukupna stopa smrtnosti je 1388,6 i to nas stavlja na 18. mjesto zemalja u EU po tom pokazatelju. Imali smo danas udio pozitivnih u ukupno testiranima 13,8 posto. Ako pogledamo za zadnjih sedam dana to je 9,9 a za zadnjih 14 dana je 9,1. Nešto nam raste udio pozitivnih u ukupno testiranima. Št se tiče nuspojava, 898 je prijavljeno na Pfizerovo, 81 na Modernu, 337 na AstraZenecu dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi - kazao je Capak.

Objavili detalje studije o seroprevalenciji

- Radili smo na proljeće studiju seroprevalencije u kojoj je bilo ukupno 1088 ispitanika, od čega je 371 žena, a 680 muških. U drugom valu smo napravili seroprevalenciju na 1436 ispitanika od čega je 623 muškog spola, a 813 ženskog spola. Važno je reći da su krvi uzimane krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krvi, u drugom valu su to sve županije. U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela IgG što je bilo 2,2 posto, a u drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG što je 25,1 posto. To je jedna četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Od početka kad smo krenuli s 250 seruma koji su nam pristizali da je tak postotak isti. Kada smo uzeli djecu mislili smo da će postotak pasti, ali je udio pozitivnih među djecom 19,2 posto, velik je. Imamo ravnomjernu raspodjelu među svim dobnim skupinama, najmanje kod osoba starijih od 70 i mlađih od 10 godina - kazao je Capak.

- Nešto više od 70 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, imuni su na sars-cov - kazao je Capak.

- Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenja virusa. Druga odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH. Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produžuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati se u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke Zavoda za javno zdravstvo. Neće se čekati odluka Stožera već Zavod za javno zdravstvo može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa - kazao je Božinović te dodao da očekuje od lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

O cjepivu AstraZenece

Capak je komentirao hoće li se obustaviti cijepljenje AstraZenecom s obzirom na situaciju u EU te isporuku cjepiva.

- Kao što znate, Austrija, slijedilo ih je nekoliko zemalja EU, donijela je odluku o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecom. 16 zemalja EU je dobilo cjepivo iste serije kao i Austrija. Njihova odluka je predostrožnost dok se ne ispitaju okolnosti grupiranja tromboembolija dotle će vrijediti zarada. Ako se ustanovi da ti događaji nisu povezani će se nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom. Što se tiče Hrvatske, nismo dobili tu seriju cjepiva i nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja da bi donijeli takvu odluku te nastavljamo s cijepljenjem s cjepivom AstraZenece. U Hrvatskoj pojavnost tromboemboličkih događaja 60 na 100000 u jednoj godini, što bi značilo da takvih događaja ima više od jednog u jednom tjednu, mislim sa smrtnim ishodom. Sigurno se i u Hrvatskoj takvi događaji događaju, mogu se grupirati te ne znači da će se u jednom tjednu javiti 1,1 ili 1,2 nego u jednom mjesecu 4, a to zahtjeva istraživanje i ispitivanje uzorka i mjere predostrožnosti ako se radi o cijepljenju - kazao je Capak.

- Što se tiče isporuke AstraZenecinog cjepiva, dobili smo obavijest da će smanjiti količine koje će nam isporučiti. Trebali smo u trećem tjednu ožujka dobiti 19200 doza, dobit ćemo 7200. U četvrtom tjednu ožujka trebali smo dobiti 79568, a dobit ćemo 9800 doza. Smanjili su značajno isporuku što nas sve skupa čini nesretnim - kazao je Capak.

- Ne znamo koliko ćemo doza cjepiva Johnson&Johnson dobiti. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnson i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje - kazao je Capak.

- Puno smo očekivali od sjednice od prije dva dana gdje je EMA raspravljala o primjeni jedne doze cjepiva u općoj populaciji i kod osoba koje su preboljele covid. Zaključak je da niti za jedno niti za drugo nema dokaza da se donese takva odluka. Neke zemlje su takvu odluku donijele, raspravljamo o tome i čim dođemo do zaključaka ćemo o tome obavijestiti - kazao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je izjave nekih gradonačelničkih kandidata da će otvoriti tvornicu cjepiva.

- Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu RH jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje - kazala je Markotić.

O dolasku u RH s potvrdom o cijepljenju

Stožer je komentirao hoće li se do Uskrsa dogovoriti s drugim EU državama da njihovi stanovnici također počnu dolaziti samo s potvrdom o cijepljenju kao što je to slučaj s turistima iz Izraela.

- Vode se razgovori, u kontaktima su Ministarstvo turizma koje je resorno ministarstvo. Svi resori Vlade koji u ovome mogu pomoći i kojima je to sastavni dio posla s kojim se bave, a to uključuje i MVEP su angažirani oko pitanja organizacije i privlačenja stranih turista ove godine u Hrvatsku. To uključuje i ovaj dio bilateralnih razgovora. O tome će ta ministarstva obavijestiti u trenutku kada oni procijene da su postigli nekakav dogovor. Istovremeno na razini EU se vode intenzivni razgovori oko načina kako olakšati prijelaz granica unutar EU s obzirom da je turizam jedna od glavnih grana gospodarstva. Iduću srijedu će Komisija izaći s prijedlogom komunikacije oko koje će se morati složiti države članice vezano za način kako bi se koristilo ono što se zove digitalna zelena propusnica koja bi uključivala i podatke o cijepljenju osobe i preboljenoj bolesti covida-19, kao i podatke o testiranju. To je sad još uvijek nešto oko čega se vode razgovori, tako da sam siguran da unatoč tome što svi razumiju nužnost da se takvo što na razini EU dogovori, da će biti različitih tumačenja i pogleda ovisno o članicama. Što se tiče velikih događaja, mislim da je malo prerano. Znam da bi u ovoj situaciji svatko volio planirati unaprijed. U ovom trenutku za ove trendove koji postoje sa širenjem korone i u RH i u Europi, nisam siguran da postoji itko tko može reći za mjesec ili dva da će situacija izgledati ovako pa da se slijedom toga može napraviti ili potpisati ugovor. Ono što vidimo i pratimo, izlazi sve više studija u međunarodnim časopisima pa i medijima o utjecaju velikih okupljanja na širenje korone. Vidjeli ste i neke pilot projekte koji su rađeni u Njemačkoj i Nizozemskoj gdje su okupili mlađu populaciju u dvoranama, organizirali koncerte. Preliminarni rezultati su objavljeni, neki se čekaju. Ono što se može zaključiti, za svaki događaj se može prirediti epidemiološki okvir koji uvijek uključuje i dobru ventilaciju, nošenje maski i pjevanje ili plesanje - kazao je Božinović.

'U tijeku je sastanak s kineskim proizvođačem cjepiva'

Stožer je komentirao razmišlja li se o alternativnom uvozu cjepiva.

- O tome se čitavo vrijeme razmišlja. Pred nekih mjesec dana smo objavili mogućnost interventnog uvoza koji sa sobom nosi obveze proizvođača i zemlje koja cjepivo izvozi, kao i dodatne obveze naših regulatornih tijela. Nemamo dokumentaciju koja je zatražena, još uvijek nije stigla da bi se taj interventni uvoz mogao kao mehanizam pokrenuti. Naravno da čitavo vrijeme razmišljamo o tome, ali je također poznata činjenica da je ruski proizvođač pokrenuo postepenu registraciju lijeka pri Europskoj agenciji, za koju se nadamo da će biti brzo završena što bi nam omogućilo da prema europskoj i našoj legislativi regularno uvezemo to cjepivo. O kineskom cjepivu ne znamo puno u trećoj fazi njegovog kliničkog ispitivanja. U tijeku je online sastanak s kineskim proizvođačem na koji su se uključili naši epidemiolozi i osobe koje se u Ministarstvu zdravstva bave time - kazao je Capak.

- Alternativa je da sve više država u svijetu, pogotovo one koje nemaju kapacitete, razmišljaju kako podići samodostatnost kada je u pitanju proizvodnja cjepiva i lijekova i mislim da je to pitanje vremena, a više nije pitanje da li ili koliko uopće ulagati u javno zdravstvo. To svima postaje jasno, ne samo u okruženju nego i svijetu. To je jedna od ključnih investicija koje se moraju dogoditi - kazao je Božinović.

Stožer je komentirao i smatra li da porast zaraženih može ugroziti sezonu.

- Ono što smo oduvijek govorili, a i sada, sve će to ovisiti o nama. Kada govorite o sezoni, tu uvijek mislimo prije svega na naše primorske županije, ne samo na njih. Imate situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj koja je na visokim razinama s obzirom da već od 1. ožujka nije krenula u popuštanje mjera, tražila je izuzetak i nastavlja s tim. Ono što naši grafovi pokazuju, to je jedina primorska županija u kojoj se vidi pad. Sve ostale rastu, neke minimalno poput Istarske, ali neke poput Primorsko-goranske županije imaju izražen rast - kazao je Božinović.

Stožer je odgovorio i hoće li postrožiti mjere u županijama koje imaju veće brojke.

- Prateći suradnji, ali i medijski rad, znamo da iz naših županija, ako hoćete konkretno, i ovoj o kojoj smo govorili je puno stvarno kvalitetnih stručnjaka koji dnevno, rekao bih, komuniciraju i o epidemiološkom stanju u RH, svijetu i Primorsko-goranskoj, siguran sam da će oni predložiti da se donesu sve one mjere od strane Nacionalnog stožera za koje smatraju da trebaju biti donesene u ovoj situaciji - kazao je Božinović.

Naručeno 50 tisuća doza Novovaxa

Komentirali su i cjepivo Novovaxa.

- Hrvatska se odlučila na manju količinu, isporuka je najavljena za 4. kvartal 2021. Naručili smo 50 tisuća doza - kazao je Capak.

Capak je komentirao zašto su problemi uočeni kod AstraZenecinog cjepiva, a ne kod drugih.

- Nije se uočilo to kod drugih cjepiva. Tromboembolija je jedna od čestih posljedica bolesti, virus itekako ima veze s tim. U prvom valu su smrti mladih ljudi bile povezane s jakom autoimunom reakcijom i tromboembolijom. S drugim cjepivima su uočene tromboembolije. Bilo je događaja da se to pojavi nakon cijepljenja, ali ni u jednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cjepivom i cijepljenjem. Pošto takva veza nije uspostavljena, nema dokaza da je ona posljedica cijepljenja, onda nema potrebe da se obustavlja cijepljenje. Triger za zaustavljanje cijepljenja je jer se u kratkom vremenu dogodilo na jednom mjestu te je cijepljenje obustavljeno. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti informacije o tim slučajevima - kazao je Capak.

Capak je odgovorio i što znači da je cjepivo Johnson&Johnson učinkovito 100 posto od hospitalizacije i smrti, a 66 posto od težih oblika bolesti.

- Uzrok hospitalizacije je teži oblik bolesti, ali pažljivo ćemo pročitati te rezultate istraživanja. Koliko mi je poznato Johnson&Johnson je vektorsko cjepivo, ima slične rezultate kao druga vektorska cjepiva te bi trebalo biti da 66 posto štiti ukupno, a od težih oblika bolesti i smrti štiti 100 posto - kazao je Capak.

U travnju se očekuju veće doze cjepiva

Capak je komentirao hoće li se, s obzirom na isporuku cjepiva, uspjeti do ljeta procijepiti 50 posto populacije.

- Teško je to za prognozirati i špekulirati brojkama. Obećane su nam količine u drugom kvartalu predviđene za cijepljenje većeg broja populacije. AstraZeneca nam daje količinu za iduća dva tjedna, a one predviđene za dalje su velike. Nadamo se da će do velikih isporuka u travnju doći, da možemo povećati broj cijepljenih ljudi. Imamo najavu za Pfizer koji će udvostručiti isporuku u četvrtom mjesecu, Moderna isto obećava puno veće količine nego što je to bilo do sada. Nadam se da će nam drugi kvartal donijeti tih pedeset posto - kazao je Capak.

- Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga. Ne znači da su osobe koje imaju IgG antitijela da imaju staničnu imunost. Te osobe, 75 posto od svih koji imaju antitijela, da već se antitijelima se štite od bolesti. Za 25 posto koji nemaju neutralizacijska antitijela ne znamo kako reagiraju na susret s virusom jer postoje i drugi tipovi imuniteta - kazao je Capak komentirajući što znači neutralizacijski test.

Capak je kazao da u ovom trenutku nema potrebe za provođenje šire studije s većim brojem sudionika.

- Mislimo da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s virusom. Podsjećam da je to 25 posto. Četiri puta više osoba je došlo u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih - kazao je Capak te dodao da je to oko milijun ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38