UKIDAJU SE MASKE

Božinović: ‘Stavljamo van snage gotovo sve odluke Stožera‘; Beroš: ‘Došao je i taj dan!‘

Maske ostaju obavezne samo u zdravstvenim i socijalnim ustanovama

Presica Stožera

 Goran Mehkek/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve protuepidemijske mjere u Hrvatskoj, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske u zdravstvenom sustavu i socijali te obveza predočenja covid potvrde za državljane trećih zemalja pri ulasku u Hrvatsku.

“Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Stožera Davor Božinović.

Epidemiološka slika u Hrvatskoj znatno je povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine, a posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na javno zdravlje i stanovništvo. Također, zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

Aktualne mjere se praktički ukidaju u prvim minutama subote, odnosno od sutra u ponoć, što će biti prvi put u više od dvije godine da će se građani moći okupljati bez ograničenja i "partijati" do zore, potvrdio je Božinović.

Na snazi ostaju samo dvije mjere - obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu, te za zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i odluka o prelasku granice.

U svim drugim okolnostima koje su procijenjene kao niskorizične, vrijedit će tek preporuka za korištenje maski za lice - ali to će biti individualna odluka pojedinca, a nenošenje maski više neće biti predmet sankcioniranja, objasnio je Božinović.

Na snazi ostaje odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije.

“Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Državljani trećih zemalja moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga dolaska, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu", kazao je.

Pandemija jenjava, no još nije vrijeme za proglašenje njezina kraja

Osobe koje dolaze iz država članica EU-a više neće trebati covid potvrde za ulazak, istaknuo je Božinović, a obveza predočenja covid potvrde neće se primjenjivati niti na raseljene osobe iz Ukrajine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je kako je ukidanje mjera “vrlo dobro promišljeno”, a pri donošenju te odluke uzeti su u obzir svi trenutni parametri kretanja pandemije.

“Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija ipak jenjava. Znači li to da je virus izgubio svoj potencijalni infektološki kapacitet, vjerujem da jest”, rekao je Beroš.

No, na pitanje hoće li se u Hrvatskoj proglasiti kraj pandemije odgovara kako za to još nije sazrelo vrijeme. Nitko ne smije smatrati da je s ukidanjem mjera sve gotovo, to se posebno odnosi na imunokompromitirane i osobe starije životne dobi.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da se popuštanje mjera temelji na poboljšanju epidemiološke situacije, na tome što je više od 70 posto odrasle populacije cijepljeno bar s jednom dozom, te oko 600.000 osoba koji su od početka godine imunitet stekli preboljenjem.

Do jeseni bit će razvijena cjepiva druge generacije

Ravnateljica Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da bi situacija s epidemijom mogla biti stabilna do jeseni.

“Do jeseni slijedi razvoj novih oblika cjepiva, odnosno cjepiva druge generacije, o čemu ćemo imati više informacija nego što ih imamo sada”, dodala je Markotić.

Na pitanje očekuje li se ukidanje covid potvrda na razini cijele Europske unije, Markotić ističe da je to za sada stvar individualnog pristupa pojedinih zemalja.

“Dosta država je značajno popustilo mjere, o potvrdama se također raspravlja. Možda se na razini EU-a donesu neke uniformne preporuke, ali nije epidemiološka situacija svugdje ista”, poručila je.

Beroš: Apsolutno sam čist, nikome nisam dodjeljivao poslove

Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je u četvrtak prozivke da je pogodovao prilikom nadogradnje informatičke opreme, ustvrdivši da je apsolutno čist i da nikome nije dodjeljivao poslove.

Uskok je po pisanju medija izvide o novcu koji je Ministarstvo zdravstva platilo tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića pokrenulo temeljem anonimne prijave, a ne nalaza Državne revizije.

"Službe koje odrađuju te poslove garantiraju da je sve odrađeno po zakonu kad je riječ o pripremi, nabavi, preuzimanju i plaćanju projekta", kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Tako je komentirao navode po kojima je Državna revizija otkrila da je krajem 2020. Kojundžićevoj tvrtki isplaćeno 2,75 milijuna kuna za rad na nadogradnji dva informatička sustava te da su naplatili 6750 radnih sati u samo 12 dana.

Beroš je ustvrdio da nikome nikad nije nikome pogodovao niti ima prijatelja u IT industriji kojima bi davao poslove, zaključivši da je tu potpuno čist.

Za "postupanje" nadležnih tijela koje je jučer spomenuo rekao je da se odnosi na "ranija postupanja", iz siječnja kad je na osnovu dojave izuzeta kompletna dokumentacija. "To je postupak koji je očekivan i dobrodošao", kazao je Beroš, dodavši kako misli da će nadležne institucije odraditi svoj posao.

Napomeno je da su u kontekstu sličnih navoda druge institucije postupale pa je Državna revizija dala bezuvjetnu ocjenu za financijsko poslovanje i uvjetnu ocjenu za usklađenje poslovanja. Postupalo je i Županijsko državno odvjetništvo koje nije našlo elemenata kaznenog djela.

Svi novi iskoraci doživljavaju opstrukcije, trebamo reformu

Ustvrdio je da je apsolutno čist, da nikome nije pomagao, pogodovao ili po svom nahođenju dodjeljivao poslove te da svi poslovi imaju utemeljenje u traženju struke koja je tijekom epidemije tražila niz unaprjeđenja informatičkih rješenja.

"Radi se o trošenju proračunskog, našeg novca pa to mora biti transparentno i zakonito", zaključio je.

Upitan misli li da mu netko podmeće s obzirom na očekivanu rekonstrukciju vlade, rekao je da ne misli da je u tome problem iako je to moguće. Smatra da je problem nešto drugo, a to je da sve promijene i novi iskoraci doživljavaju opstrukcije. "Hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetrit i treba reformu", zaključio je.

Odgovorio je da ne zna kako je 5000 sati moglo biti odrađeno u 12 dana, rekavši da kao ministar ne može sudjelovati u svim procesima, a službe koje su odradile posao sigurno će imati odgovor, kazao je.

Vjeruje i garantirano mu je, dodao je, da su svi poslovi ugovoreni i odrađeni na zakoniti način, a najvažnije je da novi informatički sustavi funkcioniraju.

Upitan brine li ga činjenica da bi mogao biti priveden odgovorio je protupitanjem: "Kako bi me brinulo ako sam rekao da mi je savjest čista i da nikome nisam pogodovao"?.

Osjetio je i o svemu razgovarati s premijerom s kojim kaže razgovara o svim temama.


Presicu smo pratili iz minute u minutu:

>>>NOVO<<< 12:07 - Krenula je pandemija, trebali smo se prilagoditi, platforma Cijepise, struka je pokrenula to pitanje, kako napraviti novi informatički sustav. Tri firme već su sudjelovale na projektu eCIJEPIH, bilo je logično od njih tražiti unaprjeđenje. To je radilo više firmi. Platforma uz minorne početne probleme je saživjela, preko 26 posto narudžbi je realizirano, ne vidim problem. Nisam sa Cuspis ni bolji niti lošiji nego s ostalima. S premijerom razgovaram o svemu. Kao čovjek sam osjetio potrebu da mu kažem o čemu se radi. Brinu me usporedbe krušaka i jabuka. Navode se samo iznosi financiranja prema pojedinim informatičkim kućama, ima tu podmetanja, manipulacija, ali nećemo sad o tome. I dalje sam ministar, fokusiran na unaprjeđenje sustava, imali smo potres, pandemiju, obnavljamo zgrade, temelj reforme je napravljen. Reforma nije niz papira na jednom kupu nego dinamički proces, temelj je promjena zakona, prvi paket je spreman za idući kvartal. Inzistiram na objedinjenoj javnoj nabavi, to je počelo, registar skupe opreme je napravljen, smanjujemo liste čekanja. Jučer smo svjedočili renoviranju i dvije nove sale u Klinici za dječje bolesti, nismo odustali od revitalizacije imunološkog zavoda, na dobrom smo putu. Napravljena je studija izvodivosti za Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu. Naglasak smo dali na preventivu, transformaciju bolničkog sustava. Premijerovo je pravo odlučiti tko će ostati u Vladi, poručio je za kraj Beroš.


12:00 - Sjednica Vlade odgođena je odlukom užeg kabineta. O zahtjevu Mosta za smjenom ministara ćemo se očitovati. Nisam čuo za problem Ukrajinaca s otvaranjem računa u bankama, OIB ide sa statusom korisnika privremene zaštite. Omogućuje zaposlenje, moraju imati i žiro račun, ali to mora riješiti Ministarstvo financija, mislim da taj problem ne bi trebao postojati. Od prvog dana potičemo da se zaposle, to je najbolja terapija zbog svega što prolaze, rekao je ministar Božinović.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/Cropix

11:58 Beroš je govorio i o aferi s platformom Cijepise.

- Hvala svim institucijama što rade svoj posao. Nikad nikome nisam pogodovao niti imam prijatelja u IT industriji, potpuno sam čist. Službe garantiraju da je sve provedeno u skladu sa zakonom. Radi se o postupanju iz siječnja kada je izuzeta kompletna dokumentacija, institucije će odraditi svoj posao. Već su neke druge postupale, Državna revizija je dala bezuvjetnu ocjenu za poslovanje Ministarstva. Bilo je problema oko zaštite podataka, AZOP je dao pravorijek da nema problema, DORH nije našao elemente kaznenog djela. Apsolutno sam čist, nikome nisam pogodovao niti davao poslove. Tijekom pandemije je epidemiološka struka tražila niz unaprjeđenja. Pismenost u zdravstvu je vrlo visoka, sve je u mreži, pri informatizaciji sustava smo pri vrhu u Europi. Čudi me što se spominje firma koja najmanje sudjeluje u plaćanjima iz proračuna Ministarstva. Nemam informacija o novim izvidima, ali otvoreni smo i spremni za suradnju. Radi se o trošenju novca, mora biti transparentno. Mislim da je problem što sve promjene doživljavaju opstrukcije. Hrvatski zdravstveni sustav treba provjetriti. Njima na dušu, neću imenovati. Službe rade svoj posao. Ne znam osobno o čemu je riječ, ali garantirano mi je da su svi poslovi odrađeni zakonito. Sve isporuke besprijekorno funkcioniraju. Tu i tamo nešto zapne, ali to se brzo riješi. Ne brine me hoću li biti priveden, savjest mi je čista, izjavio je Beroš.

image

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix

11:52 Capak je pričao o četvrtoj dozi i višku cjepiva.

- Što se četvrte doze tiče, neke su zemlje donijele preporuku da se osobe cijepe i s četvrtom dozom nakon tri do šest mjeseci od treće doze, Izrael prvi. Američki CDC donio je preporuku da se osobe starije od 60 cijepe četvrtom dozom, kao i sedam zemalja EU. Pratimo situaciju. Zasad nema znanstvenih dokaza o korisnosti četvrte doze, ali će se razgovarati o tomu kada studije pokažu dokaze. Slično kao i s trećom dozom. Kada budemo imali mišljenja i dokaze dat ćemo preporuku tko se treba cijepiti. Ne postoji odgovor na pitanje o višku cjepiva, sigurno će ga biti. Oko 1.6 milijuna doza smo već donirali, u postupku je još 500.000. Tražimo način da se doniraju viškovi. Prilikom narudžbi nadali smo se da će početi isporuka nove varijante cjepiva, to se nije dogodilo, Pfizer bi tijekom ljeta trebao novo cjepivo registrirati. Pregovori oko isporuke ovise o tome kada će prestati s isporukom starovarijantnog cjepiva. Ako pristanu pretvoriti novovarijantno cjepivo, što bi trebala biti fer igra, onda ćemo novo cjepivo potrošiti. Industrija traži da se staro zamijeni novim, mi ne sklapamo nove ugovore dok ne vidimo što će biti na razini EU. Mnoge zemlje imaju puno veći problem s viškovima, uvjerava Capak.

image

Krunoslav Capak

Goran Mehkek/Cropix

11:45 Beroš je upitan je li došlo vrijeme za ukidanje epidemije.

- Struka pokreće mjere. Ministar Vladi predlaže ukidanje epidemije, objasnio je ministar zdravstva.

- Kada smo naručivali brze testove, naručivali smo ih racionalno, ne postoje veće zalihe. Testiranja će biti i dalje. Razmišlja struka i o četvrtoj dozi, za sad nema elemenata dodatne učinkovitosti. Vjerujem da će biti, pitanje je kada. Hvala struci koja vrlo racionalno naručuje doze cjepiva. Zbog problema bili smo suočeni s manjkom, došli smo do dodatnih doza, pa smo naručili i više. Nadalje, prebrodili smo poteškoće i bili vrlo racionalni. Naručili smo 40 posto od naših "ProRata" doza. Bit će viškova, sastali smo se s Ministarstvom vanjskih poslova da siromašnim svjetskim državama ponudimo naše viškove, rekao je Beroš.


11:43 - Dosta zemalja je popustilo mjere, o potvrdama se raspravlja. Očekuje se uniformna preporuka, ali situacija nije svugdje ista, rekla je Marković.

- Većina zemalja ima svoje preporuke. Neki će podržavati nošenje maski, bit će i oni koji neće. Otvaramo turističku sezonu, učinit ćemo sve da se svi osjećaju sigurni, ali ni oni opušteniji neće imati razloga da Hrvatsku prepuste drugim destinacijama. Od sutra u ponoć završavaju mjere i primjenjuju se mjere, klubovi mogu raditi, izjavio je Božinović.

Capak je govorio o samoizolaciji.

- Rijetke su zemlje ukinule obvezu samoizolacije, naročito za one koji ulaze u objekte visokog rizika. Nema više obveze da djeca ako u razredu imaju pozitivnog idu u izolaciju. Raspravljamo o širem stupnju, još se bavimo sprječavanjem širenja virusa, kaže Capak.


11:38 - Maske su obvezne samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi, sve drugo su preporuke. O tome govorimo već dvije godine i 43 dana, svakome je jasno koje su to situacije gdje je poželjno nositi maske. Jedno je obveza, drugo preporuka. U zatvorenom prostoru, javnom prijevozu, većim okupljanjima,,, Sutra će netko na idućoj konferenciji ovdje imati masku, netko neće. Onaj tko je ima, zna zašto je nosi, sluša preporuke struke, onaj koji neće to više nije stvar sankcioniranja ili obveze, mislimo da je došlo vrijeme da svatko osim najrizičnijih izvrši vlastitu procjenu, rekao je Božinović.


11:36 Alemka Markotić kaže kako već mjesec dana imamo stabilnu epidemiološku situaciju.

- Ne povećava se broj hospitalizacija, uglavnom nisu na respiratoru. I dalje moramo biti oprezni, u bolnici su starije osobe ili s komorbiditetima. Čini se da bi u našem području situacija mogla ostati stabilna do jeseni, omikron je zauzeo 100 posto prostora u Europi, ništa se klinički ne događa. Veseli nas da mjeru možemo popuštati, ali doći će jesen i mora se napraviti strategija, da bi zimsko razdoblje uspješno iznijeli. Situacija u cijeloj Europi je bolja, osim u Njemačkoj, ali oni su i prije imali velike brojeve. U jednom dijelu skandinavskih zemalja raste broj hospitaliziranih starijih bolesnika. Trebamo biti oprezni. Švedska i mi smo s brojevima vrlo stabilni, situacija je doista dobra. Slijedi razvoj cjepiva druge generacije, imat ćemo više informacija u lipnju. Stariji se moraju i dalje čuvati, važno je da ih i mi čuvamo svojim odgovornim ponašanjem, kaže Markotić.

image

Alemka Markotić

Goran Mehkek/Cropix

11:33 Krunoslav Capak čestitao je na početku Svjetski dan zdravlja.

- Sada kad najavljujemo popuštanje, vraćamo se kroničnim nezaraznim bolestima, karcinomima, dijabetesu, ono što najviše opterećuje populaciju svijeta i Hrvatske. Izražavam sreću kao i ministar da imamo mogućnost popustiti mjere u RH. To temeljimo na četiri osnovna elementa, od poboljšanja situacije, kontinuirano pada broj oboljelih i hospitaliziranih te umrlih, što nam sliku čini povoljnijom. Cijepili smo više od 70 posto odrasle populacije, više od 2.3 milijuna s jednom dozom, i imamo oko 600 tisuća oboljelih s omikronom, značajan dio populacije je stekao imunitet. Sve infekcije se više šire zimi, dolazi nam toplo vrijeme, otvaraju se prozori, aerosolom će se manje prenositi infekcija. Pratili smo situaciju u drugim zemljama, gdje vidimo da i oni, unatoč visokim brojevima, popuštaju mjeru, ukidaju se potvrde. To nas je ohrabrilo da i mi popustimo mjere. To ne znači da se treba opustiti i misliti da virusa više nema, naročito kod skupina najranjivijih. Preporuka je da se na svim mjestima maska nosi i dalje. Svi koji su odgovorni će nastaviti prakticirati nošenje maski, rekao je Capak.


11:21 Ministar Vili Beroš je izjavio:

- Došao je i taj dan, na Svjetski dan zdravlja. Želja je svakog ministra, taj trenutak kada epidemija dolazi u silaznu putanju, da možemo razgovarati o redukciji mjera. Sve ovo je dobro promišljeno i odraz trenutka, uzeli smo sve u obzir. Nema novih varijanti na vidiku koje bi mogle promijeniti tijek epidemije. Usmjereni smo prema jeseni, opreza nikad dosta. I dalje ćemo pratiti sve parametre. Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija jenjava. Znači li to da je virus izgubio mogućnost prilagodbi, vjerujem da je. Svi smo sretni. U najosjetljivijim sustavima, zdravstvo i socijala, zadržat ćemo oprez. Većina odluka Stožera se ukida. Donijet ćemo posebnu odluku za zdravstvo i socijalnu skrb. Od 36 tisuća testiranja u zdravstvu sada imamo 5-6 tisuća, nije velik broj, neće predstavljati problem.

Dosegli smo oko 70 posto cijepljenja najmanje jednom dozom, što je dobro. Treba pridodati i one preboljele. Sve više pada broj hospitaliziranih, danas ih je pet manje nego jučer, imamo značajan pad osoba na respiratoru, broj preminulih je šest. I dalje velik, ali manji broj nego prije. Svjedočimo padu zaraženih za 46 posto, danas imamo minimalni porast ispod jedan posto, kod PCR-a je taj pad puno veći. Sve to utječe da smo mogli donijeti nove mjere koje će djelovati optimistično. Naš zadatak je pratiti situaciju iz dana u dan s novim varijantama i rekombinacijama, to se iznimno prati, na vrijeme se upozorava na nove opasnosti. U ovom trenutku smo stabilni. Možemo se nadati da će epidemija krenuti u endemsku bolesti i u suživot s ovim virusom. Epidemija nije gotova, virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i imunokompromitirani se moraju štititi i cijepiti.

image
Goran Mehkek/Cropix

11:21 Što se tiče covid potvrda, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu. O tome će za sektor donijeti odluku ministar zdravstva, rekao je Božinović.


11:14 Davor Božinović je potvrdio da se ukida najveći dio epidemioloških mjera.

- Epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav. Prvog prosinca smo na liječenju imali 2454 pacijenta, 312 na respiratoru. Već 1. ožujka 1266, na respiratoru 91. Jučer je 596, na respiratoru 26. Stožer je već tjedan dana u zasjedanju, pripremili smo odluke za ukidanje najvećeg dijela mjera. Ostaju obveze nošenje maske za neke kategorije osoba. Dodatni element je i dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i provjetravanje.

Ističem odluku o nošenju maski. Osnovna novost je što tu mjeru omogućava povoljna situacija, bit će obveza samo u okolnostima visokog rizika, a one koje to nisu daje se samo preporuka. Maske će se morati nositi samo u zdravstvenom sustavu kod zaposlenika i pacijenata, te socijalne skrbi, smještaja za starije osobi i posjetitelji. Odluka o privremenom ograničavanju prijelaza preko granice ostaje na snazi, tu smo usklađeni s EK, promjena je da nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojih razloga se dolazi. Svi će moći prelaziti granicu, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu. Osobe iz EU, njima ne treba ni covid potvrda. Ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u RH.

Ove dvije odluke bit će sutra objavljene u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu. Od sutra stavljamo van snage sve odluke Stožera, ostaje samo obveza maski u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi, rekao je Božinović.


Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare u 11 sati izvijestit će o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19.

Kako je Jutarnji izvijestio u utorak, ukidanje ograničenja radnog vremena za ugostiteljske objekte i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem su raspravljali Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi.

Kako su nam rekli sugovornici, gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom.

Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodilo se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a to su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:45