AFERA DNEVNICE

BOŽINOVIĆ SVJEDOČIO NA SUĐENJU SAUCHI I ZELJKO 'Nisam potpisao dva sporna putna naloga, iako potpis izgleda slično'

Davor Božinović
 Bruno Konjević / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u aferi Dnevnice posvjedočio da njegov potpis nije na dva sporna putna naloga.

Sauchi se kao bivšem predstojniku ureda premijera Zorana Milanovića sudi se da je uz pomoć tajnice Zeljko izvlačio novac temeljem fiktivnih putnih naloga u vrijeme Milanovićeve Vlade, što je Zeljko navodno nastavila raditi i u vrijeme kasnijih premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Božinović koji je bio predstojnik Plenkovićeva ureda posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je potpisivao putne naloge s popratnom dokumentacijom koje mu je davala Zeljko, dok je za potpise na dva putna naloga rekao da nisu njegovi.

Iz ta dva putna naloga proizlazi da su Robert Kopal i Terezija Gras putovali u Izrael, a Karlo Ressler u BiH. No, Božinović je rekao da to nije njegov potpis iako izgleda slično.

Na suđenju je pročitan i Božinovićev iskaz u Uskoku kojem je rekao da se potpisi, iako slični njegovom razlikuju po slovima D i Ž koje on drugačije piše.

Dodao je kako zna da Kopal i Ressler nisu putovali na mjesta navedena na putnim nalozima.

Za aferu fiktivnih putnih naloga rekao je da je doznao od novinara kad su postavili upit o nalazu državne revizije iz 2015.

Sauchu, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu i Sandru Zeljko, Uskok tereti da su krivotvoreći 125 putnih naloga iz proračuna izvukli oko milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 02:49