ŠEST BANDI U BiH

Božinović: ‘U bandama krijumčara migrantima nema Hrvata. Radi se uglavnom o Afganistancima‘

- Te skupine su detektirale sigurnosne službe, ne samo policija BiH, i one su pod njihovim nadzorom, kaže Božinović

Davor Božinović

 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako u šest skupina krijumčara migrantima koje djeluju kod granice nema hrvatskih državljana te se radi o skupinama koje su u Bosni i Hercegovini, a uglavnom se radi o Afganistancima.

"Nema hrvatskih državljana, radi se o skupinama koje su u BiH, dakle nisu u Hrvatskoj. To je podatak koji je bio iznesen početkom ovog mjeseca na sastanku gdje su bili predstavnici graničnih policija iz susjedstva", rekao je Božinović u srijedu nakon prezentacije izmjena Zakona o strancima.

Dodao je kako je taj sastanak bio u Sarajevu i na to je ukazao predstavnik BiH pred predstavnicima Europske komisije.

"Te skupine su detektirale sigurnosne službe, ne samo policija BiH i po svemu što znamo i što je tada rečeno, one su pod njihovim nadzorom. Mislim da se radi uglavnom o Afganistancima", istaknuo je ministar.

Upitan o povezanosti prošlogodišnjih pucnjava na granici sa Srbijom i postoji li opasnost da se nesigurnost oko obračuna proširi, Božinović je odgovorio kako bi "postojala opasnost da hrvatska policija ne radi kako radi".

"Kad pitate konkretno za te događaje pucnjave, svi su oni bili zapravo vezani na obračun između tih bandi. Ja sam jučer kazao, krijumčarenje migranata je već postala posebna vrsta organiziranog kriminala u kojem se u ovom trenutku možda vrti i najveći novac od par tisuća do 5000 eura po migrantu kojega se uspije prebaciti u ciljane destinacije", istaknuo je.

Dodao je kako se s time države članice EU-a nose, a Hrvatska je tu prva krenula i inicirala međunarodnu konferenciju koju je otvorila predsjednica Europske komisije prije par mjeseci u Bruxellesu.

"Krijumčarenje migranata mora postati fokus ne samo Hrvatske, već i svih drugih zemalja, bile one ciljane destinacije ili zemlje tranzita, dakle svih koji se žele boriti protiv nezakonitog krijumčarenja. Ljudi moraju raditi u najmanju ruku ono što radimo mi", ocijenio je.

Potvrdio je kako je u obračunima zapravo riječ u borbi za prevlast.

U odnosu na isto razdoblje prošle, ove godine je 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom na to da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice. Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani.

Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migrantima.

"Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dozvoliti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH", nastavio je Ničeno.

Božinović je tada naveo podatak da Hrvatska ima šest i pol tisuća graničnih policajaca. "Ne zanosimo se time da će nam netko drugi štititi granicu. Imamo povjerenje u svoje snage i na dnevnoj bazi se prilagođavamo izazovima", poručio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20