StoryEditor
SURADNJA

BOŽINOVIĆ U MOSKVI NAKON SASTANKA S RUSKIM MINISTROM UNUTARNJIH POSLOVA 'Naši bilateralni odnosi su u uzlaznoj putanji'

 
Davor Božinović i Vladimir Kolokoltsev
 MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u utorak u Moskvi s ruskim ministrom unutarnjih poslova Vladimirom Kolokoltsevim, izvijestio je MUP, dodajući da su bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni dobrima i u uzlaznoj putanji.

Nakon što su u listopadu 2017. u Sočiju potpisali Protokol o suradnji između dvaju ministarstava te nakon posjeta izaslanstva hrvatskog Ravnateljstva policije Moskvi u ožujku 2019. na kojemu su s ruskim kolegama raspravljeni modaliteti provedbe Protokola, ministri su uz mogućnost jačanja sigurnosne i policijske suradnje razgovarali i o drugim temama od zajedničkog interesa, kažu u MUP-u.

Podsjećaju da je broj ruskih turista u Hrvatskoj ove godine porastao za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da su tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. u Rusiji doprinos u očuvanju sigurnosti dali su i hrvatski policajci.

Na sastanku je bilo govora i o gospodarskim odnosima Rusije s Hrvatskom i EU, predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a razmijenjena su i mišljenja o borbi protiv terorizma, aktualnom stanju u Siriji te stanju u jugoistočnoj Europi i migracijama.

MUP
Davor Božinović i Vladimir Kolokoltsev
 

Božinović je ruskog kolegu izvijestio i o pripremama Hrvatske za članstvo u šengenskom području te zahvalio Rusiji na brzoj ratifikaciji izmjena bilateralnog Sporazuma o uzajamnim putovanjima kojima je taj sporazum uskladen sa Sporazumom između EU i Rusije o olakšanom izdavanju viza. To je, dodaju u MUP-u, bila jedna od preporuka u području zajedničke vizne politike koju je Hrvatska ispunila u okviru tehničkih priprema za članstvo u šengenskom prostoru.

“Ministri su dogovorili produženje Protokola o suradnju dvaju ministarstava te njegovo potpisivanje prilikom uzvratnoga posjeta ministra Kolokoltseva Republici Hrvatskoj”, priopćio je MUP.

Dodaju i da je prije sastanka s ruskim kolegom Božinović je u Moskvi posjetio Glavnu upravu policije gdje je predstavljen rad Situacijskog centra koji je izgrađen za potrebe sigurnosnog nadzora tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2020 01:19