BORBA S VIRUSOM

Božinović: ‘Vjerski događaji nisu problematični, ali ima stvari o kojima trebamo voditi računa‘

Mi smo pokazali koliko je Stožer spreman daleko ići u dijalogu, a dijalogu nema alternative, rekao je Božinović
Davor Božinović
 Robert Fajt/Cropix

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u Dnevniku HRT-a govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Božinović se danas sastao s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljskih djelatnosti, a s njima je razgovarao o potrebnim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

- Mi smo pokazali koliko je Stožer spreman daleko ići u dijalogu, a dijalogu nema alternative. Ono što je danas bilo jasno svim sudionicima tog sastanka je da smo svi na istom poslu, da nam je svima cilj isti, rekao je Božinović i pojasnio da je glavni cilj da nema znatnog povećanja broja novozaraženih osoba u Hrvatskoj, ali i da se pokuša vidjeti koje su to okolnosti u kojima te djelatnosti mogu nastaviti svoj rad.

Božinović se nada da neće doći do situacija u kojima bi se trebale uvoditi strože mjere.

- Koliko se održava distanca, higijena ruku, nosa, maske u zatvorenim prostorima. Ako se to može, naravno u nekim situacijama kao što je rad kafića, klubova - to nije normalna okolnost za njihovo poslovanje, međutim, moramo svi nešto u svemu ovome naučiti i prilagoditi se, dodao je.

Osvrnuo se i na vjerska okupljanja tijekom nadolazećih blagdana Svih svetih i Božića, rekavši da su takva velika okupljanja uvijek rizična. Sami vjerski događaji nisu problematični, ističe Božinović i dodaje:

- Međutim, dolasci, odlasci, pogotovo za blagdan Svih svetih, autobusi, to je nešto o čemu trebamo voditi računa, rekao je Božinović za HRT.

Ponovio je i da će se mjere donositi lokalno, s obzirom na nova žarišta, a o tome će odlučivati lokalni stožeri. Tako će se izbjeći širi lockdown.

Osvrnuo se i na najave američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je rekao da će uskoro Hrvati u Ameriku moći bez vize.

- Zadovoljni smo napretkom. U ovom trenutku možemo reći da smo pri samom kraju, sporazumi o kojima se govori, implementacija vezano za razmjenu sigurnosnih podataka, daktiloskopskih podataka - to je sve u završnoj fazi, zaključio je Božinović.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Božinović kaže da policija čuva granicu, a ove je godine zabilježeno 39% više pokušaja ilegalnih ulazaka u Hrvatsku. Ti su migranti spriječeni u ulasku. Božinović ističe da je policija spremna za svaki scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:18