MIŠLJENJE MINISTRA

Božinović: ‘Vlada će proučiti i odgovoriti na Milanovićev poziv za sjednicu VNS-a‘

‘‘Sigurno je da će Vlada i premijer proučiti poziv i odgovoriti na način da se poštuju državne institucije‘‘

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak da će Vlada RH i premijer Andrej Plenković proučiti poziv predsjednika republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

''Sigurno je da će Vlada i premijer proučiti poziv i odgovoriti na način da se poštuju državne institucije'', odgovorio je Božinović na upit postoje li razlozi za sazivanjem te sjednice.

Milanović je dopisom u srijedu predložio premijeru da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Predsjednik je premijera upozorio da će "provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom", priopćio je ranije Ured predsjednika.

Božinović se dotaknuo i vladinog prijedloga o izmjeni Zakona o vladi RH kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a kojeg je predsjednik Milanović ocijenio opasnim.

''Podsjetit ću da je ta odredba dio programa HDZ-a s kojim je HDZ ostvario izbornu pobjedu. Sve što radimo je u skladu s onime što smo obećali hrvatskim građanima. Odredbom podižemo standard protiv bilo kakvim nedopuštenih radnji na višu razinu'', kazao je Božinović nazočivši u petak primopredaji policijskih motocikala nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Božinović je prokomentirao i ocjenu Hrvatske liječničke komore o štetnosti inzistiranja MUP-a da kroz zakonske izmjene uvede liječnicima obvezu prijavljivanja MUP-u pacijenata koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja ili nekog lijeka.

''Sigurno je da se prava pacijenata neće ugroziti, a intencija zakona je podizanje razine sigurnosti upravljanja motornim vozilima. MUP ne zanima odnos pacijenata i liječnika, već ga zanima je li osoba u stanju sudjelovati u prometu, a da pritom ne ugrožava sebe i druge'', rekao je Božinović.

Do ljeta stižu 522 policijske 'octavije', nabavljaju brodove i helikoptere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će MUP do ljeta nabaviti 522 novih škoda octavija kojim će se zamijeniti dosadašnja policijska vozila, a očekuje se i nabava novih policijskih brodova i presretača te dva višenamjenskih helikoptera.

''Natječaj za nove policijske automobile je proveden po svim pravilima struke, a policijski službenici se zasigurno neće buniti jer imaju dobra iskustva s tim modelima'', kazao je Božinović u petak nazočivši primopredaji 31 policijskog motocikla marke BMW nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa po cijeni od 5,7 milijuna kuna.

Božinović je najavio da je u tijeku nabava novih policijskih brodova i policijskih presretača, a uskoro se očekuje i završetak natječaja za dva višenamjenska helikoptera za policiju.

''Puno smo uložili, a s tim entuzijazmom idemo u opremanje hrvatske policije koja je po svojim rezultatima u samom vrhu europskih policija. Hrvatska policija pritom mora biti pri vrhu i u opremi kojom podižemo profesionalni, ali i životni standard'', kazao je.

Ministar je rekao da je u petak nazočio potpisivanju novog kolektivnog ugovora kojim će se policijskim službenicima povećati osnovica za četiri posto. Dodao je i da se povećavaju sredstva za sistematske preglede, troškove prijevoza i različito tretiranje radnog vremena.

''Nabavljamo uz pomoć europskih fondova pri čemu smo se pokazali kao učinkovito Ministarstvo. Naše nabave su takve da policija može biti zadovoljna'', ocijenio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:08