SCHENGEN

Božinović vrlo zadovoljan zaključcima Vijeća: ‘Iza toga stoji veliki rad‘

Usvajanje ovih zaključaka predstavlja političko zeleno svjetlo da se krene u pripreme odluke za članstvo Hrvatske u Schengenu

Davor Božinović

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je u četvrtak zadovoljstvo nakon što su sve države članice EU-a jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za šengensko područje, što otvara put za donošenje odluka o ukidanju graničnih kontrola sa šengenskim zemljama.

"Vrlo smo zadovoljni i sretni zbog današnje odluke jer iza toga stoji jedan veliki rad koji smo uložili u posljednjih nekoliko godina i kada je u pitanju zaštita vanjskih granica Hrvatske, ali i primjena svih pravnih dokumenata i svega što spada u šengensku pravnu stečevinu", izjavio je Božinović nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica koji su jednoglasno usvojili zaključke o hrvatskoj spremnosti za Schengen.

Države članice EU-a usuglasile su u četvrtak tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Usvajanje ovih zaključaka predstavlja političko zeleno svjetlo da se krene u pripreme odluke za članstvo Hrvatske u Schengenu. Za odluku je potrebno pribaviti i mišljenje Europskog parlamenta, koji ovdje ima samo savjetodavnu funkciju.

Božinović je rekao da je u srijedu već o tome razgovarao s Juanom Fernandom Lopezom Aguilarom, predsjednikom Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta, koji je nadležan za to pitanje.

Hrvatska očekuje da se konačna odluka o ulasku u Schengen i ukidanju graničnih kontrola donese za vrijeme francuskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine.

"Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete za primjenu svih dijelova šengenske pravne stečevine", kaže se u tekstu usuglašenih zaključaka. Tako su stvoreni preduvjeti da Vijeće može donijeti odluku sukladno članku 4(2) Sporazuma o pristupanju Hrvatske, koja omogućava ukidanje unutarnjih graničnih kontrola. "S ciljem pristupanja Hrvatske Schengenu, Hrvatska se poziva da nastavi dosljedno provoditi šengensku pravnu stečevinu te obveze koje su povezane sa šengenskom pravnom stečevinom", stoji u zaključcima.

Ovi zaključci su proceduralno nužan uvjet za donošenje odluke o ulasku u šengenski prostor i uklanjanje graničnih kontrola na hrvatskoj kopnenoj granici sa Slovenijom i Mađarskom te u zračnim i morskim lukama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je u Parizu predstavio prioritete francuskog predsjedništva. Govoreći o Schengenu rekao je da bi trebalo uspostaviti jedno tijelo koje bi činili ministri unutarnjih poslova šengenskih zemalja i koje bi koordiniralo upravljanje prostorom bez unutarnjih graničnih kontrola. To je nešto kao euroskupina, forum koji okuplja ministre financija eurozone i koje se bavi pitanjima europske monetarne unije.

Francuska će nastojati reformirati i ojačati šengenski prostor, a u to se uklapa i ulazak Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:29