POLEMIKA

BOŽO PETROV IZJAVOM O UDOMLJAVANJU DJECE IZAZVAO BIJES VRDOLJAKA 'Ne želim da moja djeca žive u strahu i mržnji, pa on nas vraća u srednji vijek'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

SPLIT - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u subotu u Splitu kako djeca nastaju, odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene te da, s obzirom na to, Hrvatski sabor treba donijeti i odluke o posvajanju i udomiteljstvu.

Komentirajući prijedlog zakona o udomiteljstvu i mogućnost da se istospolnim partnerima odobri udomljavanje djece, Petrov je rekao kako je interes djece apsolutno iznad svakog drugog i svačijeg interesa.

Petrov je naglasio kako je dovoljna stigmatizacija i to što su djeca "kod zamjenskih roditelja", a postoji i dodatna stigmatizacija s obzirom da homoseksualni parovi nisu dovoljno prihvaćeni u društvu.

"Zamislite onda stigmatizaciju te djece", dodao je te istaknuo da o tome treba voditi računa. Jer, kaže, da je tolika prihvaćenost u društvu, onda ne bi trebalo biti potrebe za paradama.

Osvrnuo se i na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu. Pokrenut je postupak i protiv ministra Tomislava Ćorića.

"Mislim kako se ne treba na bilo kakav način koristiti pozicija da bi se uhljebilo svoje kadrove", rekao je te izrazio nadu da će Povjerenstvo barem u tom slučaju napraviti "svoj posao onako kako treba" te da "neće biti političkih pritisaka koji će presuditi".

"Nadam se da će se znati othrvati pritisku", rekao je te dodao kako mu se, s obzirom kako je povjerenstvo formirano, čini da je tu puno više u pitanju igra između vladajućih, a puno manje ozbiljan stav povjerenstva da razriješi problem.

O prijeporima u vladajućoj koaliciji, rekao je da "ucjenjivački kapital" nije način na koji bi politika trebala funkcionirati, da se automatski odbacuju prijedlozi oporbe, a da se slušaju samo oni koji mogu dobro ucijeniti.

Na izjave Bože Petrova o udomljavanju, reagirao je Ivan Vrdoljak, šef HNS-ovaca.

- Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobije. Svi naši zakoni moraju poštivati Ustav i pozitivne propise RH. Samo društvena jednakost i tolerancija može vući naprijed, a Božo Petrov i HRAST vraćaju nas u srednji vijek. Razumijem, ali ne odobravam Petrovu retoriku kojom tako žarko želi na najnižim strastima i stvaranju straha od ljudi koji su drugačiji od nas dobiti političke poene. Hrvatski građani se ne boje drugačijih, ne boje se manjina jer bi strah značio slabost i nedostatak samopoštovanja. Uvjeren sam da hrvatski građani prihvaćaju pravo biti drugačiji, a otvorena, tolerantna i napredna Hrvatska poštiva prava manjina po bilo kojoj osnovi, poručio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:14