LOKALNI IZBORI

Božo Petrov: Javnost ima pravo znati točne okolnosti tragedije u HE Dubrovnik

Petrov je istaknuo kako HEP mora objaviti i planove za buduću proizvodnju električne energije
Božo Petrov
 Ivo Ravlić/Cropix

Predsjednik Mosta i kandidat te stranke za dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov poručio je u srijedu ispred Hidroelektrane Dubrovnik u Platu kako javnost ima pravo znati točne okolnosti tragedije u tom postrojenju, gdje su 2019. godine u požaru stradala tri djelatnika.

Petrov je istaknuo kako HEP mora objaviti i planove za buduću proizvodnju električne energije.

"Zahtijevamo odgovore i o financijskom teretu koji se svakodnevno stvara te kako ga vladajuća garnitura misli riješiti", rekao je Petrov.

Naglasio je kako je u vrijeme Domovinskog rata hidroelektrana osposobljena u 42 dana, dok danas popravci traju puno duže uz gomilanje velikih gubitaka.

"Ne znam zašto je premijer odbio pomoć koju je ponudila francuska tvrtka. Ovaj je problem mogao već biti riješen na više načina, ali vladajućima očito nisu važni ogromni gubitci koje će na kraju platiti građani iz svojih džepova", rekao je Petrov.

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Marko Mujan ustvrdio je da postoje malverzacije i veliki gubitci u HE Dubrovnik te upozorio da problem zaustavljene proizvodnje značajno povećava cijenu električne energije za građane.

"Još uvijek su nerazjašnjene okolnosti nesreće koja je odnijela tri mlada života, a njihove obitelji do danas nisu dobile nikakvu zadovoljštinu. Svaki dan koji hidroelektrana ne radi košta dva milijuna kuna pa je jasno da su gubitci u godinu i pol dana ogromni. Problem nije riješen jer, navodno zbog određenih tehničkih propusta, naš generator i dalje ne radi", dodao je Mujan.

Po njegovim riječima, električnu energiju iz drugih izvora, dok HE Dubrovnik ne proizvodi, građani plaćaju i triput skuplje.

Marko Mujan pozvao je nadležne da razjasne okolnosti u kojima se u siječnju 2019. dogodila nesreća s tragičnim epilogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23