UZVRATIO KRITIČARIMA

BOŽO PETROV Kako sam zapravo kupio kuću, od koga sam posudio novac i zašto nekretnina nije bila upisana u imovinsku karticu

 CROPIX

Nakon što su se protiv čelnika MOST-a i metkovskog gradonačelnika Bože Petrova pojavile optužbe da je kupio kuću bez kredita i kamata i da mu je u toj cijeloj akciji pomogla Crkva, Božo Petrov se javnosti obratio priopćenjem u kojemu je iznio svoju stranu priče. Petrova su prozvali da je spornu kuću u Metkoviću kupio prije dvije godine, a da ju je tek ove godine upisao u imovinsku karticu.

U nastavku prenosimo priopćenje Bože Petrova, koji je priložio i fotografije kuće zbog koje ga prozivaju.

Povodom napisa u pojedinim medijima koji se tiču načina na koji sam kupio obiteljsku kuću dužan sam obratiti se javnosti i demnatirati neistinite navode. Don Martin Vidović, osoba od koje sam posudio novac, po zanimanju je svećenik, a tijekom karijere obnašao je mnoge odgovorne dužnosti unutar Crkve, pa je između ostalog bio i apostolski nuncij u Bjelorusiji. No, za mene je on jako bliski rođak kojeg poznajem odmalena i koji mi je oduvijek pomagao u raznim situacijama. Kako Don Martin zbog svojeg poziva nema djece, sam mi se ponudio za pomoć i posudio mi iznos od 20.000 eura za kupnju kuće, izdvojivši novac od svoje ušteđevine.

Pri tome nismo učinili apsolutno ništa protuzakonito, riječ je o privatnome dogovoru dvije odrasle osobe potvrđenom ugovorom. Naravno, kamate mi nije zaračunao, što je također u skladu sa zakonom. Insinuacije da sam ja radi te posudbe novca u sukobu interesa ili da sam nešto dužan Crkvi kao instituciji, smatram ispod svake razine dostojne komentiranja.

Kuću sam kupio 11. prosinca 2013. godine te je unutar zakonskoga roka prijavio u imovinsku karticu. Zbog nekih poteškoća, u Uredu povjerenstva za sukob interesa nisu vidjeli našu prijavu. Nakon našeg upozorenja, uvidjeli su pogrešku i ispravili podatke u imovinskoj kartici. Sve to može potvrditi voditeljica povjerenstva Dalija Orešković koja je sa mnom izravno komunicirala.

Smatram tragičnim da se u Hrvatskoj, koja je opljačkana od strane ljudi koji ovakve priče i plasiraju u medije, pokušavaju inscenirati skandali, samo zato što neka osoba za pojedince očito ima „krivo“ zanimanje. Dok mnogi političari vječno vladajućeg HDZSDP-a grade i kupuju velebne vile na obroncima Medvednice, čuvaju skupocjene umjetnine i egzotične trofeje po skrivenim podrumima, ja sam eto, za svoju skromnu i poluruševnu kuću, bio prisiljen novac posuditi od rođaka kako bih svojoj obitelji omogućio barem donekle dostojan život, jer je nisam u mogućnosti obnoviti kuću.

Pored ovog, pojedini mediji spominju i navodnu rastrošnost metkovske gradske uprave kojoj sam na čelu. Međutim, istina je posve drukčija. Moj prethodnik vozio je automobil vrijedan 800.000 kn te nam ga ostavio slupanog, nakon čega sam se dvije godine vozio u vlastitom starom Renault Cliju. Kada sam vlastiti automobil iscrpio u toj mjeri da je radi učestale blokade kotača već postao opasan na cesti, a radi prirode posla prisljen sam koristiti ga svakodnevno, odlučili smo za potrebe gradske uprave kupiti Renault Megane. O svemu tome postoji uredna dokumentacija i spremni smo je dati na uvid svima koji to, u skladu sa zakonskim propisima, zatraže.

U prilogu se nalaze fotografije kuće koje jasno daju do znanja o kakvom je stambenome objektu riječ. Nadam se da će mediji koji su tako revno krenuli istraživati podrijetlo moje imovine, istražiti i podrijetlo imovine čelnika HDZ-a i SDP-a.

S poštovanjem,

Božo Petrov

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2022 00:04