OČEKUJU POVIŠICU

BOŽO PETROV NA MUKAMA, SINDIKATI NE POPUŠTAJU 'Dugujete nam sedam Peljeških mostova!'

 EPH

Uoči pregovora s Vladom o povećanju plaća u javnom i državnom sektoru, koji počinju u ponedjeljak, sindikati poručuju da neće odustati od podizanja osnovice za plaće od šest posto, koje im jamči sporazum, nego je samo pitanje dogovora o dinamici isplate tih povišica.

Premda zasad ne žele kalkulirati o mogućim kompromisima, čini se da su spremni na određene ustupke samo u ovoj godini, koja je ionako već definirana proračunom.

U ovogodišnjem proračunu nije osiguran novac za povišice i s takvim startnim pozicijama Vlada i sindikati ulaze u pregovore. Na stolu su sporazumi iz 2011. i 2012. godine o rastu osnovice za plaće za šest posto koji su se aktivirali nakon rasta BDP-a za prosječnih dva i više posto u dva uzastopna kvartala.

Pregovore vodi Petrov

Vlada je imenovala pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi koje predvodi potpredsjednik Vlade Božo Petrov jer u sklopu pregovora trebaju dogovoriti i izmjene i dopune kolektivnih ugovora za javne te državne službe. Samo za povećanje osnovice od šest posto za javne i državne službe trebalo bi osigurati 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini. Za ostala prava koja garantiraju sporazumi, treba još minimalno tri milijarde kuna. Neke analize sindikata pokazuju da se radi i o višestruko većem iznosu.

Sindikati očekuju da na prvi sastanak u ponedjeljak dođe i premijer Tihomir Orešković.

- Mislim da neki ministri ne razumiju problem i da premijer svojim dolaskom na prvi sastanak treba pokazati da Vlada shvaća ozbiljnost situacije. Vidjet ćemo pristup pregovorima na sastanku u ponedjeljak. Dosadašnji stav je da je sve zadano i da se ništa ne može. Ne može se uzeti nikome, a jedino smo mi meko tkivo za cijelo društvo - poručio je jučer Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Prema izračunima sindikata, obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru daleko su veće od 1,8 milijardi kuna do kraja 2017. godine jer, osim vraćanja osnovice, postoje i druge obaveze usklađivanja plaća. Vlada se, naime, u ranijim sporazumima obvezala da će početna plaća visokoobrazovanog početnika u javnom sektoru iznositi najmanje 95 posto prosječne bruto plaće u privredi, a ona sada iznosi, tvrde sindikati, 78 posto. S tim usklađivanjima povišice bi trebale biti oko 20 posto od 1. siječnja.

Sindikalci poručuju da su spremni na određeni kompromis, ali isto očekuju i od druge strane.

Prema Ribićevim izračunima, dosadašnja odricanja javnih i državnih službenika od početka krize u vrijednosti su sedam Peljeških mostova.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručuje da na pregovore s Vladom idući tjedan idu u dobroj vjeri. Sindikalci uoči prvog sastanka na kojem će tek vidjeti raspoloženje Vlade i pristup kojim misle rješavati materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama ne žele puno kalkulirati o mogućim kompromisima.

- Nadam se da ćemo uspjeti naći komrpomisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Treba biti razuman i vjerujem da će i jedna i druga strana argumentirano štititi svoje interese - poručuje Ivica Babić.

Dinamika vraćanja

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kaže da sindikalci očekuju da Vlada u ponedjeljak dođe s konkretnim prijedlogom dinamike vraćanja osnovice plaća koje im jamči sporazum iz 2011. godine.

- Vidjet ćemo kakvu ćemo dinamiku isplate i rokove dogovoriti. Pregovori tek kreću, pa je prerano govoriti o detaljima - kaže Ankica Prašnjak.

Sindikati su nakon prvih sastanaka s Vladinim dužnosnicima, na kojima im je predstavljen prijedlog proračuna, ostali razočarani i konsternirani: očekivali su da će Vlada od njih tražiti da se ove godine odreknu dogovorenih prava, no nisu očekivali da novac za povećanje neće biti predviđen ni u projekcijama proračuna za 2017. i 2018. godinu. Na takvo prolongiranje od tri godine, tvrde, neće pristati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:52