ČELNIK MOSTA

BOŽO PETROV 'U politiku sam ušao zbog djece, o Titu ne bih, Milanovića ne znam, a od Karamarka sam puno doznao o domovima zdravlja'

'To što sam postao otac, bio je glavni okidač za moj ulazak u politiku', izjavio je u nedjelju gradonačelnik Metkovića i otac trojice sinova Božo Petrov gostujući na HTV-u u emisiji 'Nedjeljom u dva' .

Petrov je kazao kako je odrastao u Metkoviću i imao prekrasno djetinjstvo te da želi, na pošten način, isto omogućiti svojoj djeci. 'Primanja su mi manja, nemam stan, imam kuću staru sto godina, ali želim na pošten način pomoći ljudima oko sebe i svom gradu', kazao je. Kredit za stan nije želio uzeti jer ne želi bankama plaćati kamate i ne razumije zašto ljudi 'obavezno moraju imati stan'.

Nije upoznao premijera Zorana Milanovića, a od Tomislava Karamarka je, kaže, puno doznao o funkcioniranju lokalne samouprave i primjerice Domova zdravlja. 'Da Hrvatska ima makar jednu normalnu stranku mi ne bismo osnivali neovisne liste', kazao je Petrov koji će s nezavisnom listom Most izaći na parlamentarne izbore. Za koaliciju nije - ali je spreman program Mosta ponuditi budućem potencijalnom mandataru. S Karamarkom o tome nije razgovarao, nije s oduševljenjem govorio o gradonačelniku Primoštena Stipi Petrini, a Dragu Prgometa izuzetno cijeni zbog umjerenosti i sličnih stavova u politici. Za Ivu Josipovića je kazao kako je tijekom mandata 'spavao zimski san', a sad se probudio.

'Želim suverenu Hrvatsku narodnu banku koja će biti pod kontrolom Sabora, a ne država u državi', poručio je Petrov. HNB i Vladu smatra odgovornima za situaciju dužnika u švicarskim francima. 'Banke su iskoristile priliku koju su im dali guverner i Vlada. Oni su davali kredite po većoj kamati jer im je to dozvoljeno. 'Guverner sad 'urbi et orbi' izlazi u javnost kako će se povećavati i rate kredita u eurima - pa to je nebulozno. S predumišljajem se građani bacaju u dužničko ropstvo', poručio je Petrov.

Govoreći o svom gospodarskom programu Petrov je kazao kako srž promjena nije srezati državni aparat, to je šminka - te ljude treba prekvalificirati, dati im radne zadatke i njihov rad nadzirati. 'Morate promijeniti monetarnu politiku, smanjiti i uskladiti birokraciju i omogućiti kreditiranje. Tri investitora čekaju jer ne mogu ući u Metković - sve je zapelo na županijskoj i državnoj razini', dodao je u emisiji 'Nedjeljom u dva' .

Na pitanju o Josipu Brozu Titu kazao je kako ne želi o tome govoriti. 'Dajte ljudima da rade, a onda ćemo govoriti o svjetonazorskim pritanjima', kazao je. Rekao je kako je u načelu za eksploataciju nafte iz Jadrana, ukoliko se to uistinu obavi po pravilima struke i uz kvalitetnu analizu utjecaja na okoliš. Zalaže se i da neovisni stručnjaci predstave građanima prednosti, nedostatke i rizike tog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:57