BRODOGRADILIŠTA TONU, A ONI SE BOGATE

Braća Žužul lani zaradili 37 milijuna kn na Brodotrogiru!

Škverovi stenju zbog gubitaka i zbog kriminala s kooperantima. Na stotine milijuna kuna slijeva se godišnje iz brodogradnje u privatne tvrtke
 Nikola Vilić/CROPIX

RIJEKA - Financijska policija, i to po izravnom nalogu ministra Ivana Šukera, krajem prošle godine počela je koordiniranu akciju češljanja poslovanja svih državnih brodogradilišta, a paralelno su ušli i u najveće tvrtke partnere.

Jedini zasad poznati rezultat te navodno temeljite istrage jest upravo podignuta prijava protiv moćnoga riječkog poduzetnika i najvećeg kooperanta 3. maja, Mate Markanovića. Tereti ga se za utaju gotovo 90 milijuna kuna poreza. Markanović je samo jedan od brojnih poduzetnika koji su bogatstvo stekli na brodogradnji. Dok su škverovi tonuli u enormne gubitke, pojedinci su razvili unosan biznis.

Unosni biznis

Na stotine milijuna kuna slijeva se godišnje iz brodogradnje u privatne tvrtke. Po visini prihoda ostvarenog na navozima, uz Markanovića u kategoriju “najvećih igrača” ulaze i braća Žužul, čija je tvrtka Skladgradnja uvjerljivo vodeći kooperant dalmatinskih škverova. Samo prošle godine oni su u Brodotrogiru zaradili više od 37 milijuna kuna.

O krupnom brodograđevnom biznisu braće Žužul i Mate Markanovića, koji su vodeći kooperanti u poslovima antikorozivne zaštite i odavno su podijelili teren, jednom Sjever, drugom Jug, godinama kruže nikad dokazane priče o privilegiranom položaju koji su im osigurali moćni zaštitnici iz krugova HDZ-a. Tek je lani, na pritisak Radničkog vijeća, NO Trećeg maja zatražio uvid u popis i visinu zarada kooperantskih tvrtki.

- Tražili smo da se konačno raščisti kriminal koji je vezan uz ugovaranje poslova s kooperantima - kaže predsjednica Radničkog vijeća 3. maja Nada Jelinić, no dodaje kako sumnja da će se to ikada istražiti do kraja.

Prikrivanje tragova

- Nisam sigurna da iza ove odluke Vlade da po svaku cijenu proda 3. maj ne stoji upravo namjera da se spriječi nastavak istrage o kriminalnim pojavama. Ako dobijemo novog vlasnika, vjerojatno će svi tragovi trajno nestati - smatra Jelinić.

U upravama škverova tvrde kako se udio kooperanata smanjuje zadnjih godina. Prvi čovjek Brodotrogira Mateo Tramontana kaže da je promet u prva tri mjeseca ove godine svega 7,5 milijuna kuna.

Pet najvećih kooperanata 3. maja po zaradi

- Tekol Teri vlasnik Mate Markanović - 24,2 milijuna kuna;

- Ćosić Promex , vlasnik Mijo Ćosić - 21,4 milijuna;

- AKZ Virovitica, vlasnici Željko Doričić i Ivan Šokić - 15,9 milijuna kuna;

- R.L.E iz Drniša, vlasnik Mirko Rapić - 10,05 milijuna kuna;

- Teri Crotek, vlasnik Mate Markanović - 13,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:26