AMERIČKA AMBASADA

‘Bradleyje Hrvatskoj nudimo od 2017. Nakon siječnja 2022. ponudu više nećemo produljivati‘

‘SAD trenutno upotrebljava više od 2000 Bradley vozila, koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske te Nacionalna garda‘

Milanović je u posljednje vrijeme često govorio o tome zašto je važno da Hrvatska kupi Bradleyje (na fotografiji)

 Kresimir Zabec

Američko veleposlanstvo oglasilo se u srijedu o ponudi oklopnih gusjeničara Hrvatskoj, pitanju koje je često potezao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, javlja N1 Televizija.

Očitovanje veleposlanstva SAD-a u Zagrebu donosimo u cijelosti:

"Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sustav provjeren u borbi.

SAD trenutno upotrebljava više od 2,000 Bradley vozila, koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske (npr. 1. pješačka divizija koja je trenutno aktivna u Europi gdje svojim Bradley vozilima podupiru operaciju Atlantic Resolve) te Nacionalna garda. Od 2,000 Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Osamdeset i četiri Bradleyja koji se nude Hrvatskoj su isti model kakvog koristi Nacionalna garda Minnesote, koja već 25 godina surađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minnesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju, i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

Bradley vozila se lako mogu unaprijediti; na primjer, Nacionalna garda Minnesote svojim vozilima komponentu koja omogućava kontroliranje bespilotnih letjelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto.

Američka kopnena vojska namjerava zadržati u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko desetljeća, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, prije nego ih se preda Nacionalnoj gardi za daljnje korištenje.

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70% istih dijelova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih dijelova i opreme.

Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu povijest osiguravanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo učinkovito održavanje i korištenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalificiranih izvora za opskrbu i popravke, objedinjavanje zahtjeva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmjera, proaktivni redizajn dijelova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu potporu za starije varijante oružanih sustava u narednim desetljećima

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti.

Nudimo ovaj program nabave Bradley vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD je spreman Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave, a kako je ponuda već maksimalno produljivana, daljnja produljivanja više neće biti moguća nakon siječnja 2022. godine

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley, koje je predviđeno ovim programom, napravit će talentirani hrvatski radnici u tvornici Đuro Djaković u Slavonskom Brodu", stoji u očitovanju veleposlanstva.

Milanović je u posljednje vrijeme često govorio o tome zašto je važno da Hrvatska kupi Bradleyje, piše N1 Televizija.

Ured predsjednik je prije dva tjedna izdao priopćenje u kojem ističe da je od strateškog značaja za RH modernizacija Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane jer, dodaje Ured predsjednika, bez opremanja i modernizacije HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti.

Pri tome se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

“Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt Bradley izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane”, navodi Ured predsjednika.

Nabavu borbenog vozila tipa Bradley potrebno je promatrati ne samo kao projekt kojim će se podići borbene sposobnosti HKoV, uz sudjelovanje hrvatske industrije, već i kao potvrdu kontinuiteta dugogodišnje i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 14:09