Suradnja s Haagom

Bramertz i dalje nezadovoljan Hrvatskom

 REUTERS

BRUXELLES – Pozdravljam političku volju premijerke Jadranke Kosor za punu suradnju s Haškim sudom, pozdravljam i osnivanje radne skupine za istragu oko traženih topničkih dnevnika, ali nemam ništa novo za reći u odnosu na prije. Traženih rezultata još nema – rekao je Serge Brammertz, glavni tužitelj haškog suda, u govoru pred Europskim parlamentom.

Njegovo mišljenje je ključno za skidanje otvaranje poglavlja o pravosuđu u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU, no ni nakon ovog govora ostalo je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Naime, upravo tijekom njegovog govora pred zastupnicima Europskog Parlamenta u radnoj skupini za proširenje u Vijeću tri države su obznanile da se slažu sa otvaranjem poglavlja 23. Otvaranje tog poglavlja blokira samo Nizozemska čiji su dužnosnici u prosincu najavili da će svoje mišljenje povući samo ako bude pozitivnih pomaka potvrđenih od strane Brammertza.

Bramertz je pak u svom govoru koristi izraz kako 'Hrvatska mora nastaviti napore', što je dio zastupnika protumačio kao pozitivan pomak u njegovom stavu prema hrvatskoj suradnji sa Sudom. Neki su ga zastupnici pitali i vjeruje li traženi topnički dnevnici postoje.

- Osobno ne znam jesu li ti dokumenti uništeni ili ne, ali nema dvojbe da su oni postojali i hrvatska strana to priznaje. Ono oko čega se ne slažemo jest broj tih dokumenata. Ne tražimo nemoguće. Tražimo samo sveobuhvatnu i vjerodostojnu istragu. To sa sada i radi i želimo da se to nastavi – odgovorio je Brammertz.

Na izravno pitanje dopisnika Jutarnjeg vjeruje li sada hrvatskoj Vladi, tužitelj je bio oprezan.

- Nemam drugog izbora nego vjerovati u rad hrvatskih organa i čekati rezultate – izjavio je Bramertz koji je hrvatske vlasti pohvalio za procesuiranje ratnih zločina posebno ističući rad državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hanes Swoboda rekao je kako je iz Bramertzovog govora jasno vidljivo kako nije u potpunosti zadovoljan hrvatskom suradnjom.

- Hrvatska mora ozbiljno shvatiti ovo pitanje i riješiti ga u narednim tjednima kako bi se otvorilo poglavlje 23 - komentirao je Swoboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:24