IZVJEŠTAJ HAAŠKOG TUŽITELJA

Brammertz: Morate nastaviti potragu za topničkim dnevnicima

Jutarnji je imao uvid u novi izvještaj glavnog haaškog tužitelja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda
 AP

BRUXELLES - Glavni tužitelj Haaškog suda, Serge Brammertz, već je uputio novi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji država bivše Jugoslavije i o radu njegova ureda, u kojemu još jednom traži od Hrvatske da nastavi potragu za topničkim dnevnicima.

Brammertz će u prosincu pred Vijećem sigurnosti to iznijeti usmeno, a Jutarnji je imao uvid u njegov izvještaj.

Istraga o dokumentima

U dijelu u kojemu govori o suradnji Hrvatske glavni tužitelj navodi da “Hrvatska općenito pravodobno reagira na zahtjeve Ureda glavnog tužitelja za pomoć, odgovara na njih prikladno i omogućava pristup svjedocima i dokazima”.

No, Brammertz još jednom upozorava da zahtjevi za “važne vojne dokumente vezani za operaciju Oluja i dalje vise”.

Podsjećajući na odluku sudskog vijeća u predmetu Gotovina, kada je to vijeće odbilo narediti Hrvatskoj da iznese dokumente zbog, kako Brammertz kaže, “nejasnoća oko moguće lokacije traženih dokumenata”, on ipak navodi da je to sudsko vijeće naglasilo kako je dužnost Hrvatske da i dalje surađuje s Haaškim sudom u vezi s tim dokumentima.

Glavni tužitelj Haaškog suda izvještava Vijeće sigurnosti da je međuagencijska radna skupina Hrvatska, koja je osnovana u listopadu prošle godine upravo radi istraga o traženim vojnim dokumentima, nastavila istragu.

Od te radne skupine Brammertz je dobio tri izvješća u proteklih šest mjeseci.

“Dok pozdravljamo ove napore hrvatskih vlasti, ova izvješća radne skupine pokazuju nedosljednost i otvaraju pitanja koja nisu riješena. Vlasti su to prihvatile i izrazile spremnost da nastave posao”, navodi Bramertz koji ipak ponavlja konstataciju da “niti jedan od traženih vojnih dokumenata nije dostavljen Uredu glavnog tužitelja i niti jedna informacija nije dana u vezi s mogućom lokacijom tih dokumenata u razdoblju koje pokriva ovo izvješće”.

“Sa završenim procesom u slučaju Gotovina i u očekivanju skore presude, Ured glavnog tužitelja traži od hrvatskih vlasti da nastave istrage i u potpunosti podnose izvješća o dokumentima koji nedostaju”, završava Brammertz dio izvještaja Vijeću sigurnosti koji se odnosi na Hrvatsku.

Važne reakcije članica

Ovaj Brammertzov izvještaj naizgled se čini prilično pozitivnim za Hrvatsku, ali je važno kako će ga čitati neke članice Europske Unije, prije svih Nizozemska i Velika Britanija.

Kao što je i rečeno u posljednjem Izvješću o napretku Europske komisije, nastavak pune suradnje Hrvatske s Haaškim sudom ostaje jedan od glavnih uvjeta, uz konkretne rezultate u borbi protiv korupcije na visokoj razini, za zatvaranje Poglavlja 23. o pravosuđu i sveukupnom zaključenju pregovora o članstvu u EU.

- Hrvatska se nipošto ne smije opustiti i misliti da je riješila u cjelini problem u suradnji s Haaškim sudom - poručio je jedan diplomata EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:58