POMILOVANJE GENERALA

Branitelj: Norčeva sudbina u rukama je Vrhovnog suda

Čeka se odluka na žalbu u slučaju za zločin u Medačkom džepu. Zbog pogrešne primjene članka istovremeno ima status zatvorenika i pritvorenika. To cijelu stvar s pomilovanjem čini još kompliciranijom
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - General Norac sada čeka kakva će biti odluka na njegovu žalbu Vrhovnom sudu u slučaju Medački džep - izjavio je Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca. Naime, prije nekog se vremana pojavila informacija da bi predsjednik Stjepan Mesić prije svog odlaska s Pantovčaka mogao pomilovati Norca koji je osuđenog zbog ratnog zločina tijekom Domovinskog rata.

Svađa s Olujićem

Inače, general Norac čak je otkazao suradnju svom dugogodišnjem odvjetniku Željku Olujiću, navodno upravo zbog svađe oko molbe za pomilovanje.

- Mi ne znamo kakva će biti odluka Vrhovnog suda u pogledu nepravomoćne presude, a o njoj ovisi sudbina molbe za pomilovanje - kaže Nuić.

Naime, Vrhovni sud ovih bi dana trebao donijeti odluku o žalbi generala Norca.

- U žalbama je ukazano na povrede ZKP-a, povrede Kaznenog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, jer smatramo da je sud generala Norca proglasio krivim za protupravne radnje za koje on po zapovjednoj odgovornosti ne može odgovarati jer se nisu događale u zoni njegove odgovornosti, odnosno za koje nije utvrđeno da su se dogodile na način kako je to opisano u presudi - ustvrdio je Nuić.

Dva statusa

Međutim, zbog pravne situacije u kojoj se nalazi general Norac, pitanje podnošenja molbe za pomilovanje složenije je nego što to izgleda na prvi pogled, smatra Nuić i kaže kako zbog povrede zakona, tj. pogrešne primjene članka 43. st. 2 i članka 44. st.1 OKZ RH, general Norac istovremeno ima status zatvorenika i pritvorenika. To cijelu stvar s pomilovanjem čini još kompliciranijom - rekao je Nuić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:16