OSUMNJIČENI POMOĆNIK MINISTRA BRANITELJA

Branitelji o ministrovom pomoćniku: 'Dobio si stan ako si mu dao tisuću-dvije eura...'

Ministar Matić: Stalno je primao stranke. Pitao sam ga zašto se sastaje s ljudima koji su 1200. na listi ako imamo 200 stanova. Samo je šutio...
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Osim mita od građevinaca, pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, sve je izvjesnije, primao je mito i od branitelja koji su u stanove useljavali, odnosno kupovali ih na kredit preko Ministarstva branitelja. Nikada to nisu bili veliki iznosi, u žargonu, govorilo se “davalo mu se za kavu”.

Pomoćniku ministra određen jednomjesečni istražni zatvor: 'Spreman sam podnjeti ostavku'

Za preskočiti nekoliko desetaka, stotina ili tisuća imena na listi za stambeno zbrinjavanje bilo je dovoljno oko 1000 eura, a samo u najgorem slučaju dvije tisuće. Mikulić je taj novac primao osobno, vjerojatno u svom uredu u Ministarstvu, ali i preko trećih osoba, na terenu. Bio je to, priča jedan branitelj iz Zagreba, novac “za pogurati stvar”.

Mikulićev cjenik

A shema je bila prilično jednostavna, štoviše, zakon je takve iznimke dozvoljavao, pa bi Mikulić, navodno, svaki takav slučaj opravdao papirologijom. Kad bi se nekoga trebalo pogurati, bilo je dovoljno dobaviti nekoliko preporuka braniteljskih udruga te potvrdu Centra za socijalnu skrb da pojedini branitelj nema drugog načina riješiti svoje stambeno pitanje, a da su prilike u kojima živi nemoguće. Uz takve potvrde, posve legalno, preskakala se lista prvenstva.

Dokazi o prevarama

Posvjedočili su o tome i pojedinci iz Ministarstva branitelja. Tako bi se možda i danas radilo, da zakon nedavno nije izmijenjen, a po novim pravilima potvrde, požurnice i preporuke braniteljskih udruga više nemaju nikakvu snagu.

- To se vrlo lako može provjeriti. Neka se izvuku fajlovi o braniteljima kojima su dodjeljivani stanovi, pa nek se vidi koliko ih u omotnici ima preporuke braniteljskih udruga. U pravilu je dokaz o muljaži. Samo iznimno se radilo o zaista vrlo teškim slučajevima - pojašnjava naš sugovornik.

EKSKLUZIVNO, USKOK: 'Pomoćnik ministra branitelja tražio 1,5 milijuna kuna mita!'

K tome, i za državni je proračun bilo daleko povoljnije zbrinjavati invalide sa 20 nego sa 80 posto invaliditeta, jer što je manji invaliditet, manja je subvencija države kod kredita, odnosno kod otplate, pa protiv takvog zbrinjavanja - ne ulazeći u moguće nepravilnosti - nitko nije imao ništa protiv - kažu naši sugovornici i daju svoju procjenu:

- Na stotinu stanova sedamdesetak ih je išlo bez mrlje, po listi, a preostalih tridesetak ih je išlo preko veze. To nije uvijek bilo tako, ali omjer je tu negdje.

Kad se vlast promijenila, krajem prošle godine, na prvom kolegiju ministar branitelja Predrag Matić obratio se upravo Mikuliću:

- Rekao sam mu: ja ti omogućavam najlakši posao na svijetu. Dobiješ novac i znaš u startu koliko stanova možeš podijeliti. Pa kreneš od prvog. I ako imamo 200 stanova, onda je tvoj posao samo da prvih dvjesto s liste dobiju ključeve do kraja godine. I ništa više. Na to nije ništa rekao. I još sam mu rekao da pomoćnik ministra nema što primati stranke. Zašto bi se on, ako ima 200 stanova, sastajao sa 1200. na listi? Nema potrebe. A Mikulić je vječito primao stranke!

Na račun Mikulića optužbe je jučer, doduše anonimno, iznijelo više branitelja, a Kristijan Petric, nekadašnji predsjednik Hvidre Splitsko-dalmatinske županije, pod imenom i prezimenom teretio je Mikulića za podjelu stanova mimo liste prvenstva, a potvrdio je da je prošle godine i u Ministarstvu optužio pomoćnika za nepravilnosti.

Brojne pritužbe

- Lani me primio tadašnji ministar Tomislav Ivić, mene i šefa Udruge specijalne policije Josipa Klemma, i ja sam na tom sastanku jasno rekao da se stanovi dodjeljuju mimo liste prvenstva. Bilo nam je čudno da branitelji sa pet-šest godina na ratištu ne uspijevaju dobiti stanove, a neki drugi, sa samo mjesec ili dva, i s vrlo čudnim ratnim putevima, bez problema dolaze do stanova. Usto, nije se pratilo tko gdje ima boravište, pa su stanove u Trogiru, Podstrani, Splitu, dobivali branitelji i iz Slavonije, čak iz BiH, iako su lokalni branitelji trebali imati prednost - rekao je jučer Petric, a da je pritužbi na Mikulića bilo, potvrdio je i tadašnji ministar Ivić.

Novi zakon

- Ljudi su se žalili. Ali bilo je jako puno pritužbi, ne sjećam se svih. Tako je to kad na listi imate 200 imena, a dijelite 30 stanova. Ali, moram istaknuti da smo stanove uvijek dijelili u dogovoru s braniteljskim udrugama, po zakonu - rekao je bivši ministar Ivić.

Za razliku od Ivića, ministar Matić već je izmijenio zakon u smislu da braniteljske udruge ubuduće neće imati nikakvu ulogu pri podjeli stanova.

- Više neće biti moguće preskakati nikoga na listi za stambeno zbrinjavanje, a diskrecijske odluke bit će iznimke, ne pravilo - zaključuje Matić, uz napomenu kako niti te diskrecijske odluke neće potpisivati samo jedna osoba, makar se radilo i o ministru, već će i njih morati provjeriti najmanje još jedna osoba koja nema veze s braniteljskom populacijom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:03