GALERIJA ZVONIMIR

Branitelji povodom Dana branitelja grada Zagreba postavili izložbu ‘Umjetnošću protiv predrasuda‘

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" predstavlja 30 umjetnika, što hrvatskih branitelja, što mladih umjetnika
Otvorenje izložbe u Galeriji Zvonimir
 Privatni album

U zagrebačkoj Galeriji Zvonimir otvorena je izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda”. Radi se o likovnim ostvarenjima hrvatskih braniteljia, a postavljena je povodom Dana branitelja grada Zagreba te 30. obljetnice osnivanja HV-a i naročito gardijskih brigada Gromova te 1. pješačke bojne "Crne mambe".

Serijal izložbi umjetničkih djela hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata započeo je prije četiri godine.

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" predstavlja 30 umjetnika, što hrvatskih branitelja, što mladih umjetnika.

- S obzirom na obljetničku prigodu, ova je izložba i način da se prisjetimo hrabrih junaka iz Domovinskog rata, te da njima i ostalim braniteljima odamo počast. Ovoga puta uz pomoć likovne umjetnosti. Stoga vam prenosim osjećaj ponosa i zahvalnosti na dolasku, u ime organizatora izložbe, Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe", Udruge specijalne policije "Barun" iz Zlatara, Udruge specijalne policije „Tigar 90/91“ te u svoje osobno ime. Drago mi je što smo se uspjeli okupiti pa makar i u ovome manjem broju, jer takvo je vrijeme- rečeno je.

Veliki broj hrvatskih branitelja kroz umjetnost je potražio svoj mir i okrenuo se novom poglavlju života. Njima su se, na nekima od ovih putujućih izložbi, pridružili i mnogi mladi, akademski obrazovani slikari i kipari, slikarice i kiparice,Krešimir Boras, Domagoj Gabrić, Marijan Zajec Ko-Ze, Marin Marinić, Slaven Kuduz, Vladimir Meglić, Morgan Matijević, Adrijan Marok, Mirko Marušić , Alana Kajfež, Iva Karla Habus, Tea Švarić, Ana Divković, Bruno Lang, Krešimir Čuvalo, Ivan Rudan, Mirna Savić, Branimir Brnin ,Katarina Lauš, Mateja Vukelić, Mate Turić, Petar Čujo , Ivan Nestić, Ana Penić, Tara Beata Racz, Matija Grujić Puškarić, Arijana Herceg, Zvonimir Haramija Hans ,Fani Gluić, Georgette Yvette Ponté

U ime zagrebačkog Ureda za branitelje nekoliko riječi uputio je brigadir Miodrag Demo, a govorio je i izaslanik Ministarstva kulture Dražen Klinčić.

image
Otvorenje izložbe u Galeriji Zvonimir Zagreb
Privatni album

- Odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u svibnju 1991. godine počele su se ustrojavati prve profesionalne brigade Zbora narodne garde. Druga A brigada, budući Gromovi, ekipirana je pripadnicima specijalnih postrojbi policije. Međi inima su bili i pripadnici 1. pješačke bojne Crne mambe, posebnost te jedinice je bila u odlici da su njeni pripadnici hrabro i neustrašivo, junački sudjelovali na svim hrvatskim ratištima; od Banovine do Dubrovnika te im na tom nesebičnom i potpunom davanju i predavanju sebe za obranu naše Domovine od strane agresora tijekom Domovinskom rata pripada zasluga da se njihova borba, trud, žrtva te nesebična ljubav prema Domovini i obrani iste ne smije zaboraviti jer bez tih hrabrih i odlučnih ljudi ne bi bilo naše neovisne i slobodne Hrvatske, danas međunarodno priznate, ugledne demokratske države članice Ujedinjenih Naroda, Euro atlantskih integracija te Europske Unije. Sloboda je odgovornost i odgovornost je sloboda, upravo poradi istoga svi smo mi odgovorni za očuvanje slobode i tekovina Domovinskog rata, prenošenje znanja i promicanje kulture sjećanja na taj ključan formativni period novije hrvatske povijesti i državnosti, a i kultura pogotovo u kontekstu njegovanja i vrednovanja memorijalne baštine ima u tom segmentu dragocjenu i iznimno značajnu ulogu prenošenja i predstavljanja putem i posredstvom i likovnog izričaja elementarnih univerzalnih, civilizacijskih, moralnih i svjetonazorskih vrijednosti za koje se borilo i izborilo u Domovinskom ratu. Dopustite mi da iskreno i s dubokim poštovanjem čestitam 30. godišnjicu osnutka hrvatske vojske, jedne od glavnih temelja i uzora hrvatske moderne države, te da uputim i iskrene čestitke organizatorima ovog u povijesnom kontekstu obilježavanja 30. godišnjice hrvatske vojske važnog i pohvalnog memorijalnog i kulturnog događaja - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21