NEMA POLITIZACIJE

Branitelji zatvorili vrata sviti Jadranke Kosor: HDZ-ovcima zabranjen dolazak na 20. obljetnicu osnutka 142. brigade HV-a!

Na proslavu su bili pozvani premijerka i ministar branitelja, no kao državni, a ne stranački dužnosnici
 Robert Fajt / CROPIX

DRNIŠ - Primjerenom reakcijom u zaštiti diginiteta postrojbe od utjecaja bilo kakve politike, poglavito u predizborno vrijeme, vodstvo Udruge 142. brigade HV-a naložilo je svojevrsni embargo na dolazak HDZ-ove predizborne karavane, koja se na proputovanju prema Kninu, u Drnišu željela pridružiti centralnoj proslavi 20. obljetnice brigade. Branitelji su, putem 'užarenih mobitel linija', spriječili miješanje HDZ-ovaca s blizu dvije tisuće okupljenih na centralnom gradskom trgu.

Reakcija svojevrsne odbijenice promptno je nastala nakon puštanja u eter lokalnog radija jingla koji je u svome sadržaju implementirao proslavu branitelja i HDZ-ovu predizbornu promidžbu o čemu se potom Udruga javnosti obratila priopćenjem u kojem ističe oštru osuda svakog korištenja obljetnice u bilo čije političke svrhe, naglasio je u priopćenju predsjednik Udruge Joško Ćevid.

- Brigada je odavno predstavila termine i program proslave - kazao nam je brigadir Roko Mijić, jedan od ratnih zapovjednika, član predsjedništva Udruge i pojasnio: - Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja je trebala biti zaključena postrojavanjem, druženjem i zakuskom i kao takvu smo je prijavili Gradu Drnišu i policiji te smo za subotu imali službenu rezervaciju gradskog trga u vremenu od 15 sati do 02 sata u nedjelju.

- Istina je - naglasio je Mijić - Na proslavu smo pozvali premijerku Kosor, predsjednika Josipovića i ministra branitelja Ivića što je normalno, ali isključivo kao državne, a ne stranačke dužnosnike.

- Osim toga, u vrijeme postrojavanja nedaleko od gradskog trga jedna pravaška opcija je također imala predstavljanje svoga programa, ali su točno na vrijeme ugasili razglas i prekinuli kampanju - zaključio je Mijić.

HDZ: Željeli smo se na kratko podružiti s građanima

Iz HDZ-a su izjavili kako je istina da su bili na proputovanju prema Kninu i da su željeli navratiti u Drniš i 'samo se nakratko u prolazu družiti s građanima' - kazao je predsjednik Županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulušić te dodao 'kako su nakon reakcije branitelja odustali od dolaska'.

Tuđman je 1990. godine u pobjedu krenuo upravo iz Drniša

Ujedno odbijenica, favoriziranje Knina, zaborav ili naknadni pokušaj uguravanja u evidentnom HDZ-ovom zaobilaženju Drniša ima, bar što se tiče vodstva stranke, i političku težinu u svijetlu povijesne činjenice da su upravo Drniš i Drnovci na Miljevcima 1990. godine bili polazna točka u stvaranju stranke i tadašnji politički i ini uzlet dr. Franje Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:12