OSUDILI NASILJE, ALI...

BRANITELJSKE UDRUGE OPLELE PO MILORADU PUPOVCU 'Otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi, destabilizira Hrvatsku'

 
Siniša Mastelić, Zoran Maras i Krešimir Maretić
 Goran Mehkek / CROPIX

- Nismo mi ti koji ćemo određivati tko će s kim biti u koaliciji, ovo je demokratska država, samo želimo ukazati, da ne bi kasnije bilo, kako kaže narodna poslovica, "s kim si-takav si" - odgovorio je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras, na pitanje traže li od vladajućih raskid koalicije sa SDSS-om zbog izjava Milorada Pupovca. Tri braniteljske udruge održale su jučer tiskovnu konferenciju zbog posljednjih izjava predsjednika SDSS-a Pupovca, koji je rekao da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima te da se pokušava rehabilitirati ustaštvo.

Braniteljske udruge poručile su da traže od institucija da istraže postoji li kaznena odgovornost zbog takvih izjava. Tražit će i održavanje, kako su kazali, tematske sjednice Sabora o ovim izjavama.

- Osuđujemo svaki vid nasilja. Neumjesno je da se od jedne ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova, indicija i argumenata koji bi to potkrijepili...Motivi mogu biti koristoljublje, vjerska, rasna netrpeljivost, navijačke skupine, preljub. Očekujemo od MUP-a da promptmo svaki vid nasilja istraži i procesuira i da ih sud kazni, bez obzira s koje strane dolazili - rekao je Maras dodajući da isto tako očekuju da se "istraži i uništenje hrvatske zastave nekidan u Vukovaru".

- Pupovac vrši destabilizaciju Hrvatske. Napominjemo kako država Hrvatska nema nikakve veze s fašističkom tvorevinom NDH, niti s komunističkim antifašizmom. Branitelji nisu teret i nisu rušilački faktor - poručili su branitelji s konferencije za novinare dodajući da su "hrvatski branitelji stvarali ovu državu, te stvarali njezine institucije te da ih oni poštuju".

- Kad netko blati Hrvatsku, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranku, institucije moraju reagirati - rekli su.

Premijer Andrej Plenković u utorak je krajnje neprimjerenim i nedopustivim ocijenio izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca. Branitelji smatraju da je ta premijerova reakcija došla ipak prekasno.

- Premijer Plenković je reagirao nakon tri dana i poslije našeg istupa u medijima. Loptu treba staviti u centar i reći tko je tko. Očekujemo od Plenkovića i ministra Božinovića da se izjasne oko svog koalicijskog partnera koji nas predstavlja i u EU - poručio je Maras. Premijer Plenković je rekao kako su neprihvatljive Pupovčeve izjave da je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji, jer se u njoj promovira nesnošljivost i pokušava rehabilitirati ustaštvo, te ga je pozvao da ne pridonosi polarizaciji društva.

"Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem. Takve teze ne stoje", kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:52