ZAVRZLAMA U BJELOVARU

Branitelju u Mirovinskom tri puta izgubili dokumentaciju: ‘Neka USKOK istraži tko je odgovoran‘

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primit će Štrka koji tvrdi da su mu uskaraćena zakonska prava
Zgrada HZMO-a u Bjelovaru i Mile Štrk
 Google Street View, Digicommcafe

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u ponedjeljak će primiti umirovljenog hrvatskog ratnog vojnog invalida Milu Štrka kojem je u Područnom uredu Bjelovar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, čiji je predstojnik Marko Marušić, tri puta izgubljena dokumentacija neophodna za mirovinu, zbog čega su mu uskraćena zakonska prava.

Naime, Štrk, 53-godišnji umirovljeni hrvatski ratni vojni invalid iz Rovišća, podnijet će kaznenu prijavu USKOK-u jer smatra da nitko u Područnom uredu Bjelovar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije kažnjen za učestale nestanke njegove medicinske dokumentacije zbog kojih su mu uskraćena zakonska prava, piše Bjelovarac.hr.

Nakon višegodišnje bitke s bjelovarskim Područnim uredom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koja i danas traje, tek je djelomično uspio ostvariti svoje pravo na mirovinu. I to ne zbog svoje lijenosti, aljkavosti ili nepoznavanja hrvatskih zakona, nego zbog velike pogreške te državne ustanove za koju, barem do sada, nitko nije odgovarao.

Naime, branitelj Štrk tvrdi da su nepoznati počinitelji iz HZMO-a redovito i učestalo gubili opsežnu medicinsku dokumentaciju koju im je prilagao svaki puta kada je po sili zakona morao ići na vještačenje kako bi ostvario svoje pravo na mirovinu. Većina medicinske dokumentacije koju je prilagao u spomenutim postupcima, kaže, jednostavno bi netragom nestala.

Nije bilo ni svih ostalih dijagnoza povezanih s njegovim „ratnim stažem” jer se, eto, dokumentacija redovito gubila. Kazao je da je triput išao na vještačenje i svaki puta dogodilo bi se isto – većina dokumentacije svaki puta bi mu nestala, a on bi bio proglašavan radno sposobnim, iako, među ostalim, ima rješenje da je HRVI 30 % trajno.

Stoga je, prije nego što će ga HZMO treći puta proglasiti radno sposobnim, Štrk posjetio javnog bilježnika. Tamo je, uz pripadajući pečat, opisao sve ono što će mu se dogoditi nekoliko sati kasnije. Da neće biti one bitne medicinske dokumentacije i da neće uspjeti ostvariti svoje pravo. I, naravno, dogodilo se upravo ono što je „proročki” najavio u dokumentu ovjerenom kod javnog bilježnika.

Žalba mu odbijena

Prethodno se žalio na rješenje HZMO-a, a ta mu je žalba, baš kao i prethodne dvije, odbijena. Vrijedi napomenuti da Štrk, iako ima završenu samo osnovnu školu, žalbe piše argumentirano, smisleno i opsežno. Sudskog ročišta na Upravnom sudu u Zagrebu, ročišta nakon kojeg mu se promijenila sudbina, i danas se rado sjeća.

– Došao sam u sudnicu s hrpom papira, a odvjetnica HZMO-a pojavila se s četiri papira. Nakon 15 minuta sutkinja mi je stisnula ruku i zaželjela sreću u životu. Pomislio sam da je to to, da sam ponovno izgubio i da ona misli da lažem, a tim je moje iznenađenje bilo veće. Već tjedan-dva kasnije stigla mi je presuda u kojoj sam dobio spor. To je bilo 2017. godine, a tom presudom ukinuto je rješenje HZMO-a iz 2014. godine i od tada se broji da sam umirovljen. Sutkinja me nije poslala da ponovim vještačenje, nego je odmah naložila da mi se prizna mirovina, a to je, koliko znam, jedinstven slučaj – kazao je Štrk za Bjelovarac.hr.

Prema sudskoj presudi HZMO mu je morao isplatiti svu mirovinu koju mu je bio dužan od 2014. godine do presude Upravnog suda iz 2017. godine, ali i pripadajuće kamate. No, kamate mu, tvrdi, HZMO nije htio isplatiti, pa je odlučio unajmiti „pravog” odvjetnika i sada se taj postupak već nekoliko godina vodi na Općinskom sudu u Križevcima.

Iako je, dakle, Štrk uspio ostvariti pravo na mirovinu, ostao je, kaže, uskraćen za dio svojih prava. Naime, on je, smatra, jednaka prava za mirovinu imao i 2011. godine kada se prvi puta odlučio umiroviti. Tada je Štrk otišao na vještačenje te je mislio da je riječ o formalnosti i bio uvjeren u pozitivan ishod i ostvarivanje svih svojih prava.

Tada je ujedno prvi puta i saznao da glavni dio njegove medicinske dokumentacije nedostaje.

– Svu sam potrebnu dokumentaciju predao još i tada, ali kada sam došao na vještačenje, vidio sam po pitanjima vještakinje da velik dio toga nedostaje. Ispitivala me o tome jesam li imao gripu u Pakracu, a kada sam joj spomenuo da sam izgubio sluh zbog bombe, čudila se jer nije to imala dokumentirano – prepričava Štrk. Kaže da je vještakinji proslijeđena samo dokumentacija o bolestima od kojih boluje, a na osnovu kojih ne može ostvariti pravo na mirovinu. Tako je bilo i na sljedećim vještačenjima. Zakinut je, dakle, za tri godine mirovine, ali i za činove koje je dobio nakon odlaska iz policije, napominje. Sve u svemu, umjesto mirovine od 3100 kuna mjesečno, dobiva mirovinu od 2400 kuna mjesečno, a sve zbog toga što mu je iz Područnog ureda Bjelovar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nestala dokumentacija.

– Da mi roditelji nisu u Njemačkoj i da me nisu mogli izdržavati, umro bih od gladi kroz sve ove godine kad sam se borio za prava koja mi pripadaju po zakonu. Uvijek sam bio ljubazan prema djelatnicima HZMO-a, nikada im nisam nijednu lošu riječ uputio, a oni kao da su se iživljavali na meni, takav imam osjećaj – kazao je Štrk.

Reakcija HNS-a

Predstojnik HZMO-a Marko Marušić, kojem se Štrk obratio, izbjegao je susret s njim.

Na postupak HZMO-a, na čijem je čelu Marušić, reagirao je HNS Bjelovarsko-bilogorske županije, piše Super Portal.

- Sramota je da kandidat za župana Marko Marušić ignorira i izbjegava molbe, upite i susret s gospodinom Milom Štrkom, umirovljenim hrvatskim ratnim vojnim invalidom iz Rovišća, čija se medicinska dokumentacija već dugi niz godina gubi u „sustavu“ HZMO-a kojega je Marko Marušić predstojnik. U potpunosti podržavamo gospodina Štrka u potraživanju svojih prava i prijavi nadležnim tijelima i podnošenju kaznene prijave USKOK-u da istraže njegov slučaj. Ako je HZMO-u u interesu povlačiti se po sudovima i pokazivati svoju nesposobnost, tj. nesposobnost djelatnika onda neka se čitav sustav zapita odakle proizlaze problemi, a ako neće sustav onda će pojedinci podnositi upite nadležnim institucijama – USKOK-u.

Marko Marušić, kandidat HDZ-a za župana i predstojnik HZMO-a Područni ured Bjelovar nije našao vremena za razgovor s g. Štrkom, umirovljenim braniteljem, invalidom domovinskog rata, nego ga je ignorirao na svom radnom mjestu te se samo brinuo za svoju političku karijeru, a g. Štrk je u međuvremenu uspio ostvariti dio svojih prava tek temeljem presude Upravnog suda u Zagrebu.

HNS-LD BBŽ očekuje da USKOK pročešlja svu dokumentaciju HZMO-a Područni ured Bjelovar kako bi se utvrdilo postojanje kaznene odgovornosti ili drugih propusta unutar zidova kojih je predstojnik Marko Marušić, a kojemu je ovo već druga kaznena prijava.

HNS-LD BBŽ podupire našeg sadašnjeg župana, a i budućeg župana Damira Bajsa, hrvatskog branitelja, pripadnika bjelovarske 105. brigade od 1991. koji je uvijek spreman saslušati, porazgovarati i pomoći svakom hrvatskom branitelju te će tako pronaći vrijeme čim izađe iz samoizolacije, kako bi g. Štrka primio na razgovor u svom uredu u Županiji i pronašao način kako mu dalje pomoći.

Pozivamo sve građane naše županije da u nedjelju, 16.5.2021. izađu na izbore i podrže sadašnjeg župana Damira Bajsa i našeg kandidata za novi mandat župana - stoji u priopćenju HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:44