HRT-ova DOPISNICA

Branka Slavica odgovorila na kritike: ‘Vrijeđali su me, bili su agresivni, napadali su novinare‘

Dugogodišnja reporterka HTV-a izložena je kritikama zbog izvještavanja u upadu Trumpovih pristaša u Kongres
Branka Slavica ispred zgrade Kongresa
 Privatni album

Dugogodišnja HRT-ova reporterka iz Amerike Branka Slavica našla se na meti kritika prilikom izvještavanja u upadu Trumpovih pristaša u Kongres jer se u program državne televizije javila tek u večernjem trećem Dnevnikom, preko telefona, dok je u idućem javljanju koristila Skype vezu, piše Slobodna Dalmacija.

- Dan je bio težak, najprije zbog onog što se dogodilo. A onda i jer sam ga provela ispred Capitol Hilla, smrzla se, izvrijeđalo me… Nisu me uspjeli uključiti videom, pa sam se stalno javljala telefonom. Najprije su pukle veze prije mog uključenja, bilo je cijeli dan tehničkih problema, a onda su agencije s kojima se javljamo zatvorile operaciju iz sigurnosnih razloga malo prije uključenja u treći Dnevnik. Prosvjednici su postali preagresivni. Svi smo još potreseni tim danom, kazala nam je Branka.

Oglasio se i HRT

O svemu se u priopćenju oglasila i njezina matična kuća koji su nam napisali kako je HRT imao predviđeno i zakupljeno javljanje uživo Branke Slavice iz Washingtona na poziciji Capitol već za središnji Dnevnik između 19:25-19:40.

- Međutim, uoči tog javljanja prosvjednici su vrijeđali, a potom i napali novinarske ekipe, pa i ekipu na EBU poziciji s koje se trebala javiti naša dopisnica Branka Slavica. Bili su prisiljeni odmaknuti se uslijed čega je došlo do pucanja tonske veze te režija na Prisavlju više nije imala kontakt s LIVE pozicijom na Capitolu. ZDF-u je, samo primjera radi, tom prilikom razbijena televizijska oprema. HRT u SAD-u nema svog snimatelja i svoju kameru, za uključenje naše dopisnice iz SAD-a unajmljuje se satelitska veza i uglavnom snimatelj EBU-a, tvrde na HRT-u.

- Branka Slavica se dakle u program javila telefonom jer druge mogućnosti nije bilo, a nije se mogla javiti iz Kongresa kojeg su puna 4 sata opsjedali prosvjedenici, a branile snage sigurnosti. U 18 sati po lokalnom vremenu nastupio je policijski sat, pa se morala maknuti s ulice, ali ni u jednom trenutku nije prekinula izvještavanje i to tada na jedino mogući način - mobitelom, potom i skype vezom. HRT je događaj popratio na početku emisije Otvoreno, potom u proširenom izdanju Dnevnika 3 posvećenom baš Americi i u izvanrednim Vijestima na HTV4 koje su se emitirale točno u ponoć, u 1 te zadnje u 2 sata ujutro, kažu s HRT-a.

Rada Borić sve objasnila

Saborska zastupnica Rada Borić među prvima se putem društvenih mreža oglasila na ovu temu, a svoje mišljenje nije promijenila.

- Od HRT-a kao javnog servisa s pravom očekujemo izvještavanje uživo u trenutku kada Kongres potvrđuje rezultate izbora, tako da su svi mogući tehnički problemi trebali biti na vrijeme otklonjeni. Tako da je isprika HRT-a, da se zbog tehničkih problema stalna izvjestiteljica Branka Slavica nije mogla javiti uživo – neprihvatljiva, smatra Borić.

- Izvanredne situacije traže izvanredno djelovanje, prilagođavanje situaciji i izvještavanje. HTV4 kao info-servis, mogao je sve prenositi bez prijevoda, kao mnoge druge televizije. Prije 30 godina gledali smo uživo pad berlinskog zida, detroniziranje Čaušeskua, vojni udar u Poljskoj, iako su tehničke mogućnosti bile neusporedivo skromnije. Dodatno, postoji i novinarska solidarnost i sigurna sam da bi joj netko od kolega omogućio javljanje.

Za razliku od nje, vidjeli smo kako se i u kakvim nasilnim uvjetima izvještavalo, i kakve su napade i uništavanje imovine doživjeli drugi novinari i novinarke. A napisati ispod slike u kojoj se Branka Slavica javlja iz svog sigurnog doma, ispred kućne biblioteke, 'uživo' problematičan je.

Ali, od dugogodišnje novinarke smo naučili da se često javlja iz sigurnosti svoga doma ili 'ispred ograde' umjesto 's mjesta događaja'. Još jednom smo se uvjerili da je potrebna temeljita transformacija HRT-a ukoliko želi ostati javni servis koji građani plaćaju. I Vlada I Sabor bi trebali povesti računa o tome, zaključila je Borić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:03