‘NEMA NEDODIRLJIVIH‘

Branko Bačić: ‘Ne prihvaćamo tezu o kolektivnoj odgovornosti HDZ-a‘

Komentirajući zahtjeve oporbe da Vlada zbog optužnica podnese ostavku, kazao je da od oporbe ništa drugo nije ni očekivao

Branko Bačić
 

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu, nakon objave da su četvorica bivših članova Plenkovićeve Vlade optužena, da u njegovoj stranci ne prihvaćaju tezu o kolektivnoj odgovornosti HDZ-a za eventualnu kaznenu odgovornost pojedinca.

„Podizanje optužnice i istraga koja se vodi oko četvorice bivših ministara šalje poruku kako su svi pred zakonom jednaki, kako nema nedodirljivih i kako dužnost u Vladi ne amnestira od kaznenog progona. Nema nedodirljivih, svi smo jednaki, tijela progona su potpuno neovisna o politici", rekao je Bačić.

Komentirajući zahtjeve oporbe da Vlada zbog optužnica podnese ostavku, kazao je da od oporbe ništa drugo nije ni očekivao.

„Pravo je oporbenog političara da koristi svaku situaciju za koju procjenjuje da bi mogla ići njemu u prilog, da poziva na izbore, ali relevantna su ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju rast rejtinga HDZ-a i dodatno urušavanje SDP-a i drugih oporbenih stranaka. Neka se okrenu sami sebi”, poručio je Bačić.

Istaknuo je da su danas tijela progona neovisna, a pitanje je li tako bilo prije. Treba se prisjetiti izjava dvojice potpredsjednika Vlade Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i Slavka Linića, koji su nešto rekli o utjecaju izvršne vlasti na tijela progona, dok danas toga u Hrvatskoj nema.

I oporbeni zastupnici protiv kojih su dignute optužnice sjede u Saboru

„Koliko god za stranku bila neugodna ova situacija, pokazali smo da se znamo nositi i da su nam demokratski ustroj države i trodioba vlasti ispred svega, na tome ćemo inzistirati neovisno o kome se radi. Kazneno djelo je pojedinačno i ne želimo snositi kolektivnu odgovornost za eventualno kazneno djelo pojedinca”, kaže Bačić.

Upitan hoće li nedavno uhićeni Vinko Zulim biti izbačen iz stranke, Bačić je odgovorio kako o tome odlučuje splitsko-dalmatinski HDZ, na njima je da postupe kao i u drugim slučajevima sukladno Statutu HDZ-a.

Na pitanje je li mu legitimno da Boris Milošević nakon podizanja optužnice ostane zastupnik u Saboru, predsjednik Kluba HDZ-a ustvrdio je kako je i u oporbi nekoliko zastupnika protiv kojih je također podignuta optužnica, a za njih se nikad ne pita.

"Mogu ja postaviti kontrapitanje - kako vam nije sporno da oporbeni zastupnici protiv kojih su dignute optužnica sjede u Saboru? Doduše, ne sudjeluju u radu, ne javljaju se za riječ, nema ih nigdje, očito su ispod radara pa ih ne primjećujete. A sada biste drugim aršinom mjerili Miloševića", rekao je Bačić dodavši kako je Milošević izabran na izborima.

Treba poštovati presumpciju nevinosti i dok mu se ne dokaže krivnja njegovo je pravo odlučiti kako će djelovati u političkom životu. Tko sam ja da sudim Miloševiću i ovima iz oporbe, imaju izborni legitimitet i na njima je da odluče kako će dalje politički djelovati, poručio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:56