SLOVAČKI MODEL

BRANKO GRČIĆ OTKRIVA ZA JUTARNJI 'Državnu zemlju davat ćemo u najam za 1 kunu'

'Trebamo iskoristiti sav potencijal državne imovine. No, to je samo jedna od mogućnosti'
Zagreb, 070214.Markov trg, Banski dvori.Press konferencija Branka Grcica potpredsjednika Vlade na temu koristenja EU fondova.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Zašto baš slovački model u privlačenju ulaganja?

- Svaka zemlja ima specifičnosti kojima treba prilagoditi modele privlačenja ulaganja. No, to ne znači da neke od mjera koje provode drugi ne treba razmotriti i vidjeti mogu li one u našem slučaju pridonijeti većem odazivu investitora.

Zasad znamo da država gradnju pogona namjerava poticati davanjem zemljišta za simboličnu cijenu od jedne kune, a svako novo radno mjesto poreznim rasterećenjem do 5000 eura. Što još?

- Ne mogu potvrditi mjere o kojima govorite, ali i one su na dnevnom redu. Zašto ne ponuditi državno zemljište u koncesiju na određeni broj godina investitorima koji imaju namjeru ozbiljne investicije?! Trebamo iskoristiti sav potencijal državne imovine. No, to je samo jedna od mogućnosti.

Ipak, dojam je da se sve odvija presporo?

- Teze da EU u prvih šest mjeseci članstva Hrvatskoj nije donijela puno površne su. Sve nove članice u samom startu su imale ‘šok članstva’, odnosno promjena koje su na početku imale i negativan predznak. Međutim, vrlo brzo će se vidjeti pozitivni učinci članstva u EU. Baš onako kako je bilo i s drugim zemljama koje su ušle u EU. To se posebno odnosi na investicije.

Čini se da postoji raskorak između ideja koje iznose SDP-ovi ministri i onih koje dolaze iz redova HNS-a?

- Nema tu raskoraka, mi smo jedna Vlada. U diskusijama uvijek ima različitih mišljenja, ali zajedno stojimo iza onoga što smo uskladili.

Koliko bi Hrvatska novim mjerama mogla privući investicija i u koje sektore? Imate li neke procjene?

- Naš naglasak je na ‘greenfield’ ulaganjima u proizvodnju, turizam i energetiku. Već imamo rezultate: oko 250 prijavljenih projekata u okviru Zakona o poticanju investicija i oko 11 milijardi kuna vrijednih investicija evidentiranih u Agenciji za investicije i konkurentnost. Takvih će projekata biti sve više.

Mogu li nas investicije privatnog sektora izvući iz recesije?

- Ništa nas drugo i ne može izvući iz recesije. Država može pomoći svojim projektima, ali ključni su projekti privatnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:37