POTPREDSJEDNIK VLADE

Branko Grčić: ‘Novca ima, ali samo 20 posto poduzeća ima uvjete za kredit!’

Vlada će u idućim mjesecima uvoditi nove financijske instrumente, kojima ćemo osigurati dostupniji i rizičniji kapital, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU na konferenciji “Izravna inozemna ulaganja - pokretač ekonomskog rasta i razvoja”. To znači da će država u financijski sustav uvoditi nove fondove kojima će pokušati privući novac za hrvatska poduzeća za koja investitori zaključe da imaju potencijala.

Kako do investicija

Grčić je uvjeren da novca ima, ali da je najveći problem što samo 15 do 20 posto poduzeća udovoljava bankarskim uvjetima financiranja. Smatra da Hrvatskoj treba inozemni kapital, ali ne onaj koji se temelji na zaduživanju, jer je takav model propao.

- Izravna strana ulaganja trebaju nam biti uvjet bez kojega ne možemo - rekao je Grčić. Stoga se cijelom konferencijom provlačio primjer Irske, zemlje koja je po broju stanovnika slična Hrvatskoj, ali se, za razliku od nas, može pohvaliti najvišim priljevom stranih ulaganja u Europi. Upravo je visok postotak inozemnih izravnih ulaganja pomogao Irskoj da prebrodi bankarsku krizu.

S Vujčićem na pivo

- Mi nismo imali bankarsku krizu, ali imamo strukturne probleme pa bismo mogli učiti jedni od drugih - rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić. Dodao je da je s irskim kolegama Frankom McCabeom, Kieranom Corriganom i Gerardom Danaherom, koji su također izlagali na konferenciji, razgovarao o o tome može li Zagreb poput Dublina postati međunarodni financijski centar.

- Ta je ideja sa svakim popijenim pivom bila sve lakše ostvariva - našalio se Vujčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:22