ODJEDNOM NEPOŽELJAN?

BRAT MILIJANA BRKIĆA OSTAO BEZ LOKALA NA ATRAKTIVNIM GRADSKIM LOKACIJAMA 'To je hajka usmjerena protiv mene i mojih partnera!'

 
Jozo Brkić (u krugu)
 Srdjan Vrancic, Goran Mehkek / CROPIX

“Poštovani, obavještavam vas da kao korisnik poslovnog prostora na Paromlinskoj cesti uredno poslujem te podmirujem sve troškove za korištenje istog. U ovom trenutku imam neophodan zastoj u radu zbog dobave rashladnih uređaja koji kasne u isporuci.

Ovim putem molim gornji naslov (Grad Zagreb) da uvaži moj navod, te mi radi spomenutog zastoja ne pokrene postupak raskida Ugovora o zakupu, a s radom ćemo nastaviti u najkraćem mogućem vremenskom roku. Srdačan pozdrav, u ime društva Mr. Joseph’s za gospodu”, navodi se u dopisu koji je Jozo Brkić, vlasnik i direktor tvrtke Mr. Joseph’s za gospodu te brat Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, poslao Gradu Zagrebu svega četiri dana prije nego što su mu raskinuli spomenuti zakup.

Brkić stariji je taj dopis poslao Gradu Zagrebu 12. travnja ove godine, a oni su mu pet dana nakon toga, točnije 17. travnja ove godine, otkazali spomenuti zakup.

Goran Mehkek / CROPIX

Veliki planovi

Jozo Brkić, povratnik iz Australije, pažnju javnosti privukao je posljednjih godina registriranjem desetaka tvrtki te unajmljivanjem gradskih i državnih prostora u kojima je najavljivao pokretanje raznih djelatnosti, kao što su barovi, pedikura i manikura, brijačnica, suvenir shop, tapas bar, modni dućan za muškarce...

U nekim lokalima posao je zaista pokrenuo, a u nekima, očito, još nije. Brkić je dosad registrirao oko 37 poduzeća s kojima je ušao u najam više od 26 gradskih i državnih prostora, a trenutno, kaže, zapošljava 30-ak ljudi. Međutim, razni problemi počeli su se javljati otkako se s bratom Milijanom Brkićem našao pod istragom zbog presretanja mailova četiri ženske osobe.

Zagreb, 010519.
Poslovni prostori Joze Brkica u Vlaskoj 25 (suvenir shop), u Paromlinskoj 2A (fast food) i u Radiceva 36 (Brick). 
Na fotografiji: Suvenir shop.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Ne samo da mu je zagrebački gradonačelnik Bandić raskinuo zakup za jedan poslovni prostor, nego je i država odnosno Ministarstvo državne imovine navodno poništilo rezultate natječaja koji je Brkić dobio, i to za atraktivni prostor u Gajevoj 6, gdje se donedavno nalazila turistička agencija Kompas koja je otišla u stečaj. U tom je prostoru planirao je navodno otvoriti fast food. Brkić danas kaže da je “ovo hajka usmjerena protiv njega i njegovih poslovnih partnera (jer je član njegove obitelji političar)”.

Zagreb, 010519.
Poslovni prostori Joze Brkica u Vlaskoj 25 (suvenir shop), u Paromlinskoj 2A (fast food) i u Radiceva 36 (Brick). 
Na fotografiji: Fast food.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Pri tome se ne biraju sredstva ni načini šikaniranja i nanošenja štete. Poslovan sam čovjek, obnavljam poslovne prostore, zapošljavam ljude koji su godinama radili bez plaće. Poštujem radnika koji je za mene svetinja, kao i njegov rad. Otvaram nova radna mjesta i gledam prema naprijed - kaže Jozo Brkić te dodaje da otvara nove prostore kao što je, primjerice, najmanji restoran u Zagrebu, još jedna brijačnica na Srednjacima...

- Trebalo bi pisati o trudu i zalaganju svih onih koji ulaze u prostore što su godine i godine, a neki i desetljeća bili zapušteni i prazni - dodaje Brkić.

Prva tužba

Problema je, još lani, imao s još jednim državnim prostorom, zbog kojeg ga je država i tužila, odnosno Županijsko državno odvjetništvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu ustvrdilo da to što “uplatnice glase na tvrtku Twist promet (čiji je vlasnik Brkić) ne predstavlja dokaz iz kojeg proizlazi njegovo pravo na posjed predmetnog poslovnog prostora”.

Međutim, Brkić kaže da mu je država ipak ponudila da se do kraja lipnja ove godine očituje želi li sklopiti novi ugovor. Brkić je, naime, u tom postupku na Trgovačkom sudu tvrdio da je “u dobroj vjeri ulagao u taj poslovni prostor te isplatio naknadu prethodnom posjedniku te preuzeo zaposlenike svog prethodnika”.

Zagreb, 010519.
Poslovni prostori Joze Brkica u Vlaskoj 25 (suvenir shop), u Paromlinskoj 2A (fast food) i u Radiceva 36 (Brick). 
Na fotografiji: Brick.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- U odnosu na ulaganja, tužitelj (država) smatra da tuženik nema nikakva osnova potraživati iznos s osnova ulaganja s obzirom na to da je bez zatražene i dobivene suglasnosti vlasnika, predmetnog poslovnog prostora, odnosno tužitelja - navodi se u podnesku tužitelja koji je potpisala zamjenica županijske državne odvjetnice Sandra Kričković.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u odluci o raskidu zakupa, pak, navodi da se “otkazuje Ugovor o zakupu od 03. listopada 2017., sklopljen s Gradom Zagrebom, na određeno vrijeme do 15. kolovoza 2022. godine, budući da je utvrđeno da zakupnik nije predmetni prostor priveo ugovorenoj namjeni, te duguje zakupninu, pričuvu, komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda”.

Brkić tvrdi da trenutno duguje samo jednu najamninu za najam tog prostora, a da je uglavnom riječ o prostorima koji su godinama stajali prazni. Nastavlja da se većinom radi o prostorima koji su u vrlo lošem stanju, pa da i sam postupak njihovog stavljanja u pogon traje. Trenutno se, kaže, za prostor u Paromlinskoj čeka i kuhinja, ali ističe da je u međuvremenu otvorio suvenirnicu u Vlaškoj te kafić u Radićevoj ulici.

Bandićeva odluka

- Zakupnik je podmirio dugovanje zaključno sa 5. listopada 2018. Očevidima, pak, provedenim 4. siječnja 2019., 26. veljače 2019. te 2. travnja 2019. utvrđeno je da je predmetni prostor i dalje zatvoren, kroz izlog je vidljivo da se započelo s uređenjem, odnosno da su izvedeni radovi na uređenju zidova i podnih obloga. Međutim, s obzirom na to da u prostoru nije nitko zatečen u obavljanju građevinskih radova, ne stječe se dojam o ozbiljnoj namjeri zakupnika.

Prema potvrdi Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva od 4. travnja ove godine, zakupnik ponovno duguje i to: zakupninu u iznosu od 19.547 kuna, pričuvu u iznosu od 174,75 kn, komunalnu naknadu u iznosu od 689,93 kn i naknadu za uređenje voda u iznosu od 103,02 kn - nabrajaju se dugovi u obrazloženju odluke zagrebačkog gradonačelnika Bandića te zaključuje: “Budući da je iz svega navedenog razvidno da su ispunjeni uvjeti za otkaz ugovora propisani člankom 14. citiranog ugovora, donosi se zaključak kao u tekstu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:42