SPORI TEMPO

Brazil: Hrvatska je među šest kandidata za ulazak u OECD na zadnjem mjestu

Brazil je ispunio 104 od 251 norme, Rumunjska je ispunila 53 norme, Argentina 51, Peru 45, Bugarska 32 a Hrvatska 28

Mathias Cormann

 Eric Piermont/AFP

Hrvatska bi mogla zadnja pristupiti Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer je s tim klubom industrijski razvijenih zemalja usuglasila najmanje normi među šest zemalja kandidatkinja, izvijestila je u utorak novinska agencija Agencia Brasil pozivajući se na podatke brazilske vlade.

Brazilski ministar gospodarstva Paulo Guedes u ponedjeljak se sastao s generalnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom u Parizu, sjedištu te organizacije.

Guedes je na sastanku ukazao na napredak koji je ta južnoamerička zemlja postigla u području oporezivanja, financija i ulaganja, čime je uznapredovala u pregovorima oko ulaska u OECD, priopćilo je brazilsko ministarstvo gospodarstva.

OECD je u siječnju formalno pozvao Brazil da pristupi tom klubu koji broji 38 država.

Brazilsko ministarstvo gospodarstva je izvijestilo kako je ta zemlja otišla najdalje u ispunjavanju kriterija za ulazak u OECD među šest zemalja koje su uputile zahtjev za članstvom. Prije petnaest dana je brazilska vlada najavila postupno smanjenje poreza na financijske transakcije vezane za devize, što je bio jedan od uvjeta OECD-a.

Brazil je ispunio 104 od 251 norme, piše Agencia Brasil pozivajući se na podatke ministarstva.

Rumunjska je ispunila 53 norme, Argentina 51, Peru 45, Bugarska 32 a Hrvatska 28.

OECD u utorak popodne nije odgovorio na upit Hine oko vjerodostojnosti tog podatka.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman također se sastao s Cormannom u Parizu 16. ožujka nakon čega je izjavio da je "održao sjajan sastanak".

"Ulazak Hrvatske u OECD je jedan od najvećih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske", poručio je tada preko Twittera.

Dodao je da je "Hrvatska spremna otpočeti pregovarači proces" ali nije naveo detalje pregovora.

OECD je osnovan 1961. godine u Parizu a posljednja zemlja koju je primio bila je Kostarika u svibnju 2021. Kostarika je bila počela pregovore u travnju 2015.

Ona je postala četvrta zemlja članica iz područja Latinske Amerike i Kariba jer su ranije OECD-u pristupili Meksiko, Čile i Kolumbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33