LOKALNI IZBORI

Brckovljani biraju novog načelnika, na glasačkom listiću biraju između četiri kandidata

Dugogodišnji načelnik Željko Funtek (HSS) je umro, a njegov zamjenik Stjepan Horvat u lipnju je podnio ostavku.
Arhivska fotografija
 Davor Pongracic/Cropix

Općina Brckovljani, na istoku Zagrebačke županije 20-tak kilometara od Zagreba, u nedjelju prijevremeno bira svog načelnika jer je dugogodišnji načelnik Željko Funtek (HSS) umro, a njegov zamjenik Stjepan Horvat u lipnju podnio ostavku.

Pravo glasa ima nešto više od 5.800 birača za koje će od 7 do 19 sati biti otvoreno devet biračkih mjesta.

Na biralištima će vrijediti mjere zaštite od zaraze koronavirusom kakve su vrijedile i na nedavnim izborima za Hrvatski sabor; dakle birači moraju ponijeti zaštitne maske i svoje kemijske olovke, a na ulazu na biračko mjesto dezinficirati ruke i držati međusobnu udaljenostnost.

Na glasačkom listiću su imena četiriju kandidata: Tihomira Đurasa, kandidata HDZ/HSU-a i aktualnog predsjednika tamošnjeg Općinskog vijeća, Tomislava Gruice, nezavisnog, odnosno kandidata grupe birača, Krešimira Kralja, kandidata stranke Fokus te HSS-ova Emila Šareca Nemeca, kao i njihovih zamjenika.

Općina Brckovljani bez načelnika je ostala u studenom prošle godine nakon što je umro Željko Funtek, koji je tu dužnost obnašao od 1993.

S obzirom da mu je mandat trajao duže od dvije godine, za načelnika je izabran na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017., zakon je predviđao da će dužnost načelnika obnašati njegov zamjenik Horvat, a da prijevremenih izbora u tom slučaju neće biti.

No u lipnju ove godine Horvat je podnio ostavku, a općina ostala bez izvršne vlasti, pa je Vlada 2. srpnja za svoju povjerenicu imenovala Andreu Jurić koja tu dužnost može obnašati najdulje tri mjeseca, odnosno do izbora novog načelnika.

Tko će to biti moglo bi se znati već u nedjelju navečer, nakon prebrojavanja glasova. Za općinskog načelnika bit će izabran kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jednom od četvorice kandidata to ne pođe za rukom, dva tjedna kasnije održat će se drugi krug.

Osim u Općinskom izbornom povjerenstvu Brckovljana, podaci o privremenim rezultatima prijevremenih izbora bit će dostupni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) čim se završi unos zapisnika s devet biračkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:16