ODABRANI KONZULTANTI

BRIJUNI IDU U KONCESIJU Milanović: 'Standard je tamo trenutno na razini Austro-Ugarske'

Vlada je odabrala savjetnika za projekt davanja hotela na Brijunima u koncesiju.
 Cropix

ZAGREB - Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlada je odabrala savjetnika koji će joj pomoći u odabiru ulagača, od kojeg se očekuje da hotelijersku ponudu na Brijunima lansira u sam svjetski vrh.

Posao savjetovanja dobila je zajednica ponuditelja Horwath i Horwath Consulting i Raiffeisen Centrobank, čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija. Za svoj posao konzultanti će dobiti 6,53 milijuna kuna, bez PDV-a.

Prema riječima ministra turizma Darka Lorencina, cijeli projekt dizanja kvalitete turizma na Velikom Brijunu, glavnom otoku brijunskog arhipelaga, težak je između 150 i 300 milijuna eura. Konačan iznos ovisit će o tome što će budući koncesionar, nakon što bude odabran, ponuditi. U Vladi očekuju da to bude, kako je poručio Lorencin, "turistički proizvod budućnosti", koji će svakako uključivati i tamošnje golf-igralište te već postojeću marinu. K tome, u Banskim dvorima očekuju da budući operater hotelijerskog biznisa na Brijunima dovede zvučna imena, poput Ritz-Carltona i Four Seasonsa.

"Želimo turistički proizvod budućnosti, nešto što dosad nije viđeno. Interesa ima i uvijek ga je bilo. Turizam i Istre i Hrvatske dići ćemo na svjetsku razinu", istaknuo je Lorencin, podsjetivši da je projekt davanja hotelijerskog biznisa na Brijunima komplementaran projektu Brijuni Rivijera, koji se realizira nasuprot Brijuna, na području Fažane, Pule i Vodnjana.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović istaknuo je, pak, kako će projekt davanja u koncesiju hotelijerskog biznisa na Brijunima voditi računa o tamošnjoj prirodnoj i kulturnoj baštini, čija je zaštita svrha postojanja nacionalnog parka. Davanje u koncesiju hotelskih i drugih smještajnih objekata podići će kvalitetu turizma na tom istarskom otočju. Sam rok koncesije dogovorit će se s investitorom, u skladu sa zakonom, a o duljini koncesije, kaže Zmajlović, ovisit će i visina ulaganja.

Cijela procedura oko izbora koncesionara, kažu ministri, trebala bi biti gotova do jeseni. To znači da bi se prvi radovi mogli očekivati do kraja ove godine.

Milanović: 'Standard hotela mora biti iznad vremena konferencija nesvrstanih'

Na potrebu unapređenja turističke ponude na Brijunima upozorio je i premijer Zoran Milanović, koji je ocijenio da je usluga koju trenutno Brijuni nude turistima na razini one koja se nudila u Austro-Ugarskoj.

"Ugostiteljski i hotelijerski dio Brijuna ide u koncesiju, a ne nacionalni park. Želimo da se naprave hoteli čiji standard će biti iznad vremena konferencija nesvrstanih. Ti hoteli su na razini Autro-Ugarske", zaključio je Milanović.

Dodao je kako se Vlada za to pripremala dvije godine. Podsjetio je i da za vrijeme postojanja hrvatske države tamo ništa nije napravljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:22