NAPAO DOMOVINSKI POKRET

‘Briljantno priopćenje, još briljantnija logika‘: Plenković odgovorio na prozivke kako je glavni krivac za tešku nesreću

DP se zbog noćašnje prometne nesreće kod Karlovca oglasio priopćenjem u kojemu je prozvao Plenkovića

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske 

 Goran Mehkek/Cropix

Na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru okupila se srpska zajednica u Hrvatskoj, suradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a te državni čelnici Republike Hrvatske i izaslanstvo Vlade Republike Srbije. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na primanju. Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Plenković je govorio o tome što je Vlada radila na razvijanju prava nacionalnih manjina, ali i o tome kako se radi na povećanju prava hrvatske manjine u Srbiji, prenosi N1.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Plenković kaže kako su oni obilježeni njegovim posjetom Subotici gdje je otvoren Hrvatski dom, investicija vrijedna dva milijuna eura što je, kaže premijer, bila politička poruka koja je Hrvatima u Subotici omogućila da se okupljaju. Posljednjih mjeseci je dijalog usporio jer je srbija bila u predizbornoj kampanji, ali kad prođu svi ovogodišnji izbori u Hrvatskoj, Plenković očekuje da se dijalog nastavi i da se radi na pitanju nestalih, ali i prava nacionalnih manjina.

"U odnosima između država imate jedine moguće sugovornike, a to su oni koji imaju povjerenje na izborima. Mi ćemo kao Vlada razgovarati s Vladom Srbije", poručio je.

"Što se tiče špijunske afere, nama ona nije poznata. Srbija je donijela odluku da proglašava diplomata u Veleposlanstvu Hrvatske nepoželjenom osobom. Mi smo reagirali isti dan i nakon toga je ta tema stala. Ne vidim da je trajala duže od dana i bila je potpuno nepotrebna, što se nas tiče. Puno me više brine što DSHV nije ostvario mandat u NS-u Srbije na izborima nego ovo", kaže Plenković dodajući da ne može utjecati na političku klimu u Srbiji u kojoj traju prosvjedi zbog ubojstava u osnovnoj školi u Beogradu i koji nisu na pravi način transferirali nezadovoljstvo na rezultate izbora u Srbiji.

"Ne vidim da će ovo dovesti do nekih velikih promjena u Srbiji", kaže.

"Jako je dobro da je Božinović pronašao novčić, on je član Vlade, to je veliki signal za ovu izbornu utakmicu", kaže premijer.

Plenković na pitanja o izboru novog glavnog državnog odvjetnika kaže kako mediji opet postavljaju briljantna pitanja oko ove teme. "Nemam vam što reći na ovu temu dok ne obavimo proceduru", kaže.

Što se tiče izjava Mišela Jakšića na temu izbora glavnog državnog odvjetnika, Plenković kaže kako je Jakšić "mlad" te kako je "bucao gluposti".

"Vlada odabire onog za koga smatra da će biti dobar državni odvjetnik i preloži ga Saboru. Prije toga ne vidim razloga da pričamo o tome", kaže. Na pitanje je li Turudić dobio neki mig, Plenković odgovara: "Dobio je šest rafala, do 30. travnja."

DP se zbog noćašnje prometne nesreće oglasio priopćenjem u kojemu je prozvao Plenkovića, tj. njegovu politiku prema migrantima. On kaže: "Ako je to ovo što oni kažu.. Briljantno priopćenje, a logički slijed im je još briljantniji"

"Jednako briljantno, očekujem procesiju svaki dan, da je Puljak predvodi, očekujem blagdan svetog Dujma u Splitu svaki tjedan", kaže o odluci Ivice Puljka da proglasi sajamske dane u gradu Splitu do kraja godine.

Plenković, na pitanje hoće li poslije izbora moći bez DP-a, kaže kako na izborima ima opciju pobijediti uvjerljivo kao i prošli put i s partnerima nastaviti raditi na razvoju Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:39