VIRUS H1N1

Brine vas povratak svinjske gripe? Pročitajte 11 najvažnijih pitanja i odgovora

Ilustracija
 Saša Jokić/Cropix

Je li svinjska gripa ove godine teža i pogubnija od prošlogodišnje?

Virus H1N1 koji se ove godine pojavio kao dominantni potpuno je jednak onom prošlogodišnjem. Suzbija ga jednako cjepivo, kao što su i simptomi jednaki lanjskim. Bolnice za sada prijavljuju manji broj pacijenata u odnosu na prošlu godinu.

Tko se obavezno mora cijepiti?

Cjepljenje se preporuča svima osim bebama mlađima od šest mjeseci. Obavezno se moraju cijepiti trudnice, kronični bolesnici (dijabetičari, astmatičari, bubrežni i jetreni bolesnici, HIV-pozitivni, kardiovaskularni bolesnici, itd.) i sve osobe starije od 65 godina.

Ima li cjepivo nuspojave?

Stručnjaci tvrde da su nuspojave vrlo blage i rijetke. Javljaju se u 5 do 10 posto slučajeva, a najčešće su to glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, temperatura ili lokalna reakcija na mjesto uboda.

Ako se osoba danas cijepi, kada je zaštićena od zaraze?

Cjepivo počinje djelovati najčešće u razdoblju od dva do pet dana, no u pojedinim slučajevima treba i do 14 dana. Liječnici ističu kako je djelovanje vrlo individualno.

Jesu li cjepiva 100 posto sigurna za trudnice i djecu do 3 godine?

Istraživanja nisu pronašla nikakve dokaze za štetnost cjepiva za malu djecu, trudnice i plod. Čak štoviše, ako trudnica oboli od svinjske gripe , ugrozit će bebu. Novorođenčad je kratko vrijeme zaštićena od bolesti, a pomaže i dojenje. Američka akademija za pedijatriju izričito preporuča cijepljenje za djecu od 6 mjeseci do tri godine, a osobito male kronične bolesnike.

Je li onaj tko je prebolio svinjsku gripu lani ove godine zaštićen?

Ne. Protiv gripe treba se cijepiti svake godine. Ove godine virus svinjske gripe nije mutirao, pa u pojedinim slučajevima prošlogodišnje cjepivo može osobu zaštititi. No, za to nema dokaza pa liječnici preporučuju novo cijepljenje.

Što kad beba mlađa od 6 mjeseci dobije svinjsku gripu?

Kod tako male djece gripa se najčešće manifestira vrlo visokom temperaturom i mogućim konvulzijama. Odmah treba posjetiti pedijatra, koji će, po potrebi, uputiti dijete u bolnicu. Prošlogodišnje iskustvo pokazuje da djeca najčešće obolijevaju od lakših oblika bolesti.

Tko najčešće obolijeva?

Predškolska i školska djeca, zatim kronični bolesnici kod kojih bolest razvije najviše komplikacija. Najteže obolijevaju zdravi muškarci u dobi od 40 do 60 godina.

Štiti li cjepivo za sezonsku gripu i od svinjske?

Da. Ove je godine cjepivo trovalentno, odnosno štiti od tri vrste virusa gripe, među kojima je i H1N1.

Je li cijepljenje besplatno?

Samo za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina. Ostatak stanovništva cjepivo plaća 65 kuna, a može se cijepiti kod svakog liječnika opće prakse.

Kad osoba oboli od svinjske gripe, koji je lijek?

Osoba s težom kliničkom slikom treba antivirusnu terapiju, odnosno lijek Tamiflu. Izdaje se samo na preporuku liječnika, a osoba ga mora platiti oko 200 kuna. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da se kroničnim bolesnicima i onima s težim oblikom gripe s upalom pluća odmah prepiše Tamiflu, i prije potvrde da se radi o svinjskoj gripi. Mladim, zdravim osobama nikako se ne preporuča da samoinicijativno počnu piti Tamiflu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:32