LOŠ TAJMING

Britanci zabranili putovanja, a HZJZ im baš ukinuo obveznu karantenu od 14 dana

Svi koji do 17. svibnja napuste Veliku Britaniju iz turističkih razloga platit će kaznu od 5000 funti
 Duje Klarić/Cropix

Kakav peh - samo dan nakon što je HZJZ ukinuo obveznu 14-dnevnu karantenu za putnike koji stižu iz Velike Britanije, iz te zemlje stižu loše vijesti. Ta država 29. ožujka donosi zakon kojim će do 17. svibnja zabraniti putovanja izvan Otoka, a svi oni koji će, zabrani usprkos, pokušati napustiti zemlju iz turističkih razloga, morat će platiti kaznu od pet tisuća funti.

Štoviše, kako pišu britanski mediji, moguće je da će zabrana putovanja biti produljena čak do kraja lipnja. Na popisu zemalja za koje vrijede posebne mjere za prelazak granice, odnosno obvezna 14-dnevna karantena, ostale su Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a Britanci u Hrvatsku sada mogu ulaziti uz predočavanje negativnog PCR testa.

Kako neslužbeno doznajemo, na olakšavanje prelaska granica odlučili smo se zbog visoke stope cijepljenih u Britaniji, ali i zbog činjenice da britanski soj trenutačno prevladava među zaraženima u zemlji pa, prema procjeni HZJZ-a, nema straha od novih problema. "Vjerujem da će Britanci odluku o zabrani putovanja ukinuti nakon 17. svibnja. I prošle godine promet između Velike Britanije i Hrvatske krenuo je u srpnju, a ove godine već imamo naznake bookinga", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Na slično nas upozorava i jedan sugovornik koji kaže da će eventualno produljenje zabrane putovanja veću štetu napraviti nama konkurentskim destinacijama kao što su Grčka i Španjolska. "Britance treba iskoristiti u rujnu, listopadu i studenome kada bismo s ovog tržišta, ako budemo pametni, mogli imati odlične brojke", kaže. Iz Ministarstva turizma su poručili da je otvoren dijalog s britanskom stranom oko modaliteta olakšavanja putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23