SREĆA U NESREĆI

BRITANKA PROVELA NOĆ NA PSIHIJATRIJI Zapovjednik broda Cavtat priznao da je cijela posada ostala zapanjena njezinim prvim riječima kada su je pronašli

 
 Twitter

Je li britanska stjuardesa Kay Longstaff (46), čija je nesreća na kruzeru u lošinjskom akvatoriju uzbudila sve svjetske medije, pala s broda ili ipak skočila?

Članovi posade na Norvegian Staru posljednjih sati na društvenim mrežama pišu kako nije baš izgledno da je uspjela pasti sa sedmog kata palube.

“Nije pala, skočila je. Drama se dogodila u mojoj smjeni. Susretao sam je tijekom cijelog tjedna i pričao s njom više puta. Cijelo to vrijeme svađala se sa svojim dečkom”, napisao je Daniel Punch na Facebooku, a prenosi ga Daily Mail.

Podsjetimo, Kay Longstaff pala je sa 20 metara visine u more gdje je provela 10 sati. Cijelu noć. Navodno je prije nesretnog događaja pila cijeli dan, a za HRT je izjavila da je s broda slučajno pala.

Na psihijatriji

Dan poslije Kay Longstaff ima tek pokoju modricu, ali zbog posljedica akutnog stresa hospitalizirana je i zadržana na promatranju u pulskoj općoj bolnici na zatvorenom odjelu psihijatrije. Budući da su bolnicu opkolili brojni domaći, ali i britanski mediji, jučer u ranim poslijepodnevnim satima pobjegla je u Veneciju, a izvedena je kroz stražnji ulaz bolnice. Istodobno je zbog sumnjivih okolnosti i mnogo otvorenih pitanja otvorena službena istraga, a mi smo kroz razgovor s brojnim svjedocima događaja pokušali rekonstruirati što se zapravo dogodilo. Longstaff, rodom iz britanskog Gloucestershirea, stjuardesa je koja je ranije radila za zračnog prijevoznika Virgin Atlantic, a sada živi na španjolskoj Costa del Sol i radi kao stjuardesa u privatnim zrakoplovima. Na kruzeru je bila na godišnjem odmoru. Pala je u more u subotu oko 23.45 sati, a posada broda Hrvatske ratne mornarice pronašla ju je oko 1300 m udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola, odakle je krenula potraga.

Obalna straža RH

- Nije imala prsluk za spašavanje pa ju je bilo teško uočiti. Zapravo se u vodi vidi samo 20 cm glave. No, srećom, spazili smo je jer je dignula ruke i počela mahati kada nas je ugledala. Pravo je čudo je što je preživjela, očito je i u dobroj kondiciji. Rekla nam je da se bavi jogom te da je plutajući u moru cijelo vrijeme pjevušila da ostane budna i pokušavala je plivati da joj ne bi pala temperatura tijela - rekao je poručnik fregate Lovro Orešković, zapovjednik broda Cavtat koji je spasio Britanku. U potragu za Britankom u svitanje, oko 6.30 sati, na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka krenule su snage Obalne straže RH, i to ophodni brod OB-03 Cavtat i zrakoplov PC-9, a u potragu su bili uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.

Uočio ju je narednik Saša Hrkač. Približili su joj brod i bacili joj kolut za spašavanje, za koji se uhvatila, no toliko je bila premorena da se više nije mogla kretati pa joj je u pomoć priskočio poručnik korvete Marin Delić, plivač spasioc. Kay je bila u potpunosti svjesna, žedna i gladna, ali premorena.

- Na brodu smo joj pružili prvu pomoć i utoplili je, dali smo joj vodu, potom malo juhe i izotonični napitak. Pojela je puding i zaspala - objasnio je Orešković, koji je zapovjednik broda Cavtat posljednje dvije godine.

July 21, 2010 - Junuae, Alaska, USA - The Norwegian Star docked at the port in Juneau, Alaska, Image: 202315711, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Kruzer "Norveška zvijezda"

Odakle mi novac?

- Zbrinuo ju je poručnik Marko Perković i njemu je ispričala da je stjuardesa u privatnoj čarter tvrtki, da je Britanka, ali da živi u Malagi. Bila je tri tjedna na godišnjem odmoru i dan kada je pala bio joj je posljednji dan odmora jer je sutradan trebala letjeti kući iz Venecije. Kada je došla k sebi, bila je u panici tko će snositi troškove spašavanja i kako će to platiti, no rekli smo joj da za to ne mora brinuti - dodao je Orešković, objasnivši kako su dobro vrijeme, toplo more, njezina dobra psihofizička kondicija, razlog zbog kojeg je ovo spašavanje bilo izuzetno uspješno.

- Kruzeri su specifični, propeleri i motori su uvučeniji nego kod drugih brodova, zato je nisu povukli i nisu uopće blizu krmi broda pa to sve daje veću šansu osobi koja padne s broda da preživi. K tome, bila je kontra vjetra, zato se i nije mnogo udaljila od mjesta na kojem je prema zadnjoj poznatoj poziciji izračunato gdje bi trebala biti - objasnio je Orešković.

I s medicinske je strane iznenađujuće da je pacijentica toliko dobro i da je prošla bez ozljeda nakon što je provela toliko sati u moru, složila se Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

- Pacijentica je zadržana 24 sata u bolnici na promatranju. Došla je s kruzera pa je nismo mogli ostaviti i pustiti iz bolnice na ulicu da bude sama dok njezina obitelj ne dođe. Nema nikakvih vidljivih znakova traume, doživjela je manji akutni stres nakon višesatnog boravka u moru, što je logično i očekivano - naglasila je Hrstić, dodajući da je Britanka zbog posljedica akutnog stresa, koji se može manifestirati plačem, vikanjem, tremorom, povlačenjem u sebe i gušenjem, smještena na promatranje na psihijatriju. Ima tek modrice od pada s visine, gdje se tijelo sudarilo s morem.

Pula, 100914.  
Irena Hrstic, stecajna upraviteljica u pulskoj Opcoj bolnici na danasnjoj press konferenciji izjavila je da su redovi cekanja na preglede smanjeni za cetrdesetak posto.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Dr. Irena Hrstić

Sportski je tip

Longstaff je u izrazito dobroj kondiciji, mladolika žena, sportski tip, potvrdila je ravnateljica, napominjući da ne želi razgovarati s novinarima jer je zbunjena i želi samo što prije ići doma.

Još je upitno kako je došlo do njezina pada, stoga je otvorena i istraga, a njezin pad snimile su i nadzorne kamere, no još nije otkriveno što one prikazuju. Insinuacije članova posade da je stjuardesa bila alkoholizirana, da je na palubi ostavila svoju torbicu i putovnicu te zapravo skočila potvrdio je i Kayin bivši dečko, 46-godišnji Luke Hopkins, koji je izjavio da ona ima problematičnu prošlost, prenosi Daily Mail.

Drugi putnici, pak, tvrde da se da Britanka svađala sa svojim sadašnjim dečkom prije nego što je završila u moru.

- Kada je policija stigla na brod, obilazila je kruzer i raspitivala se o konobarima koji su služili pića. Mislim da su željeli znati tko je posluživao Britanku - rekao je jedan od putnika za The Sun.

- Njezin partner ju je tražio satima prije nego što se oglasio alarm za uzbunu da je nestala s broda - dodao je.

Je li Britanka bila u alkoholiziranom stanju kada je zaprimljena u pulsku bolnicu nije poznato.

- Čula sam i ja te priče, no nalaze nisam provjerila jer nije moj zadatak sada post festum, a nisam imala input da je nešto značajno da bih morala kontrolirati. S obzirom na to da je na psihijatrijskom odjelu, ne mogu kontrolirati organsko stanje - naglasila je ravnateljica Hrstić, koja kaže da je nije pitala kako je pala. Vidjela sam udarce i masnice i bilo mi je potpuno jasno kako je pala i koje su posljedice pada, a što je neposredno prethodilo padu, mi je nismo pitali.

Stjuardesa Longstaff pala je s palube na kojoj se nalaze kazalište i najmanje pet kafića, a kako piše Daily Mail, kruzer Norvegian Star ima 15 restorana koji mogu zadovoljiti svako nepce, 10 kafića i noćnih klubova, spa zonu, kockarnicu s VIP zonom i još hrpu zabave za turiste svih dobi. Kruzer se vraćao u Veneciju nakon sedmodnevnog putovanja po istočnom Mediteranu.

Kada se drama razvila, već su prošli Kotor, Crnu Goru i grčke otoke.

- Sretni smo što je putnica, britanska državljanka, sada sigurna i uskoro će biti ponovno sa svojom obitelji i prijateljima. Norwegian Star stigao je u Veneciju kasnije nego što je planirano. Pomogli smo gostima čiji su planovi puta bili poremećeni kašnjenjem kruzera zbog operacije traganja i spašavanja - rekli su nam iz kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:23