SUSRET S BANOŽIĆEM

Britanski ministar obrane stigao u posjet Zagrebu: ‘Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini‘

Wallace i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u i na zapadnom Balkanu

Ben Wallace i Mario Banožić

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje "rame uz rame" u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace koji u utorak službeno boravi u Zagrebu.

On i hrvatski ministar obrane Mario Banožić razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na istoku i jugoistoku Europe, u vrijeme rasta napetosti u Ukrajini uz čiju granicu Rusija razmješta svoje snage.

„Hrvatska i Britanija stoje rame uz rame u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu“, rekao je Wallace čiji je premijer Boris Johnson u utorak u Kijevu.

„Ono što odaberu je gotovo pa sekundarno u odnosu na sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti“ i članstvu u NATO savezu, kazao je na konferenciji za medije u ministarstvu obrane.

image
Damir Krajac/Cropix

„To je vrijednost i pravo za koje se vrijedno zalagati“, zaključio je britanski ministar koji je, kako je otkrio, u zadnjih 18 mjeseci imao samo četiri dana odmora i to na Korčuli.

Naglasio je da su NATO, Europska unija i UK „apsolutno ujedinjeni“ u podršci ukrajinskom suverenitetu i da se kriza na rusko-ukrajinskoj granici mora riješiti dijalogom.

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“.

Wallace i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim prijetnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dviju država.

Dvojica ministara složila su se da su na zapadnom Balkanu važni nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO.

image
Damjan Tadic/Cropix

Wallace je ponovio britansku podršku tim savezima da se u Bosni i Hercegovini „vrati stabilnost“ i suzbiju problemi koji brinu „Hrvatsku, Srbiju i druge partnere“.

Na konferenciji za medije dvojice ministara nisu bila predviđena pitanja novinara.

Wallace, član Johnsonovih konzervativaca, u Zagreb je stigao dok se njegov šef u Londonu brani od kritika oporbe, javnosti, pa i stranačkih kolega zbog proslava vladajućih u vrijeme strogog 'lockdowna', dok Banožić odbacuje optužbe zviždačice po pitanju državnih stanova i suočava se s kritikama hrvatskog predsjednika da ne radi dobro svoj posao.

Wallace se nakon Banožića sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 18:07