HRVATSKI BLAŽENIK

BRITANSKI POVJESNIČAR O STEPINCU 'Nisam ga prikazao kao sveca, ali mislim da je on to bio. Čak su partizani u šumi čitali njegove propovijedi'

Ante Pavelić i Alojzije Stepinac
 PUBLIC DOMAIN

SISAK – Pred brojnom publikom u sisačkom Velikom kaptolu, odnosno biskupskim dvorima, u četvrtak navečer predstavljena je knjiga britanskog povjesničara dr. Robina Harrisa „Stepinac - njegov život i vrijeme“. O knjizi su govorili predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul i autor, a na početku sve okupljene pozdravio je sisački biskup Vlado Košić.

Govoreći o knjizi biskup je istaknuo kako Harris u ovoj knjizi objašnjava sve teške političke prilike u tadašnjoj Jugoslaviji i NDH, te ulozi koju je IMAO hrvatski blaženik.

Predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul rekao je kako ova knjiga demaskira one koji su pokušali sakriti tešku hrvatsku povijest, a istinu su kažnjavali zatvorima i masovnim grobnicama Hrvata.

- Mi danas slavimo čovjeka Alojzija Stepinca koji je govorio istinu bez obzira koliko je to bilo u tom trenutku opasno po njega i njegov život, on je darivao svoj život za istinu… Danas sam sretan jer smo objavili ovu knjigu na hrvatskom jeziku kako bi svima približili istinu o Stepincu, čovjeku koji je ljubio tu istinu te tako bio jači i od svih režima i od smrti“, poručio je Žužul.

Dr. Robin Harris je rekao kako njegov cilj nije bio prikazati Stepinca kao sveca, premda za njega osobno on sigurno to jest.

„Ovo nije hagiografija. Moj cilj je opisati osobu, okolnosti, dileme, opasnosti, izbore, mogućnosti i rezultate. Mislim da vidjeti ovu problematičnu i često kaotičnu situaciju, kao što ju je vidio Stepinac, je najbolji način za razumjeti ovo važno razdoblje u životu hrvatskog naroda.

Kroz Stepinca također možemo razumjeti i današnji naraštaj Hrvata. Stepinac je mučenik Crkve i Hrvatske, ali biti mučenik nije samo pitanje trpljenja nego biti 'martir', što u izvornom grčkom jeziku znači 'svjedok'. Stepinac je zaista svjedok onih vremena za Crkvu i za Hrvatsku“, rekao je Harris te dodao kako Stepinac ima još jedno iznimno važno djelo, a to je što je njegovom zaslugom Katolička crkva u Hrvatskoj ostala vjerna Rimu i crkvenoj doktrini.

„Katolička Crkva u Hrvatskoj pokazala se čvrsta i čista protiv subverzije komunista i taj otpor bio je jamstvo za opstanak identiteta Hrvata kao naroda i nastanak suverene Republike Hrvatske“.

Autor se osvrnuo i na optužbe da Stepinac nije javno kritizirao progon žrtava ustaša i nacista.

- Mogu reći da je to apsurdno. Možemo čitati njegove propovijedi i vidimo da Stepinac ne govori kao političar. Ali ti govori su bili jaki, često gorki i ljutiti, rekao je Harris. Istaknuo je kako su čak partizani u šumi kopirali i čitali Stepinčeve propovijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 15:36