PRESLAGIVANJE

Brkić: HDZ će predložiti mandatara, izbori nikome neće donijeti ništa dobro

Ako se iznošenje različitih stavova i promišljanja o državi na stranačkim tijelima zove raskol, daj Bože da takvih raskola bude što više, rekao je jučer u Kninu Karamarkov zamjenik Milijan Brkić
 Dragan Matić / CROPIX

Ima li HDZ 76 ruku za novu većinu ili je riječ o još jednom spinu iz vrha te stranke kojim se želi izvršiti pritisak na Most i premijera Tihomira Oreškovića? I dok je vrhuška te stranke jučer javnost uvjeravala kako je skupljen potreban broj potpisa, u stranačkim kuloarima mnogi su bili sumnjičavi. Situacija se mijenjala iz sata u sat, a neke je iznenadila, kako su priznali, i izjava novog glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Miloševića.

- Imamo dovoljno ruku u Saboru za preslagivanje parlamentarne većine. Preslagivanjem parlamentarne većine doći ćemo do rekonstruirane Vlade - izjavio je Milošević jučer novinarima ispred HDZ-a. Rekao je i da će šef HDZ-a Tomislav Karamarko javnosti priopćiti tko će biti novi premijer, te potvrdio da je ministar financija Zdravko Marić jedan od kandidata.

Povratak u javnost

- Mislim da je Miloševićeva press konferencija bila ishitrena. Ne znam što nam to sve treba. Naša računica govori da još nemamo dovoljno potpisa - reklo nam je jučer više članova Karamarkove stranke. Smatraju kako je vodstvo HDZ-a u panici. Spominju i da su se na Klubu HDZ-a prije par dana, zajedno s potpisima za opoziv Oreškoviću, prikupljali i potpisi za Karamarka kao mandatara.

- Ne znam koliko je točno potpisa na kraju prikupljeno, ali bilo ih je manje od onih skupljenih za Oreškovića, dakle, manje od 42 - ispričao je jedan član HDZ-a.

Miloševićevim najavama koji sat poslije pridružio se i novi zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić, koji se zadnjih dana povukao iz javnosti. Točnije, nakon subote kad je u Predsjedništvu stranke zatražio da se Tomislav Karamarko povuče s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, Brkić je utihnuo. Nije sudjelovao, kako doznajemo, ni u pregovorima sa zastupnicima koje je uz Karamarka zadnjih nekoliko dana najviše odrađivao Domagoj Milošević. Društvo mu je povremeno u razgovorima pravio ministar turizma Antun Kliman.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić oglasio se jučer iz Knina poručivši da nema raskola te da će HDZ predložiti novog mandatara o kojem će javnost biti informirana.

- Ako se iznošenje različitih stavova i promišljanja o državi na stranačkim tijelima zove raskol, daj Bože da takvih raskola bude što više - rekao je Brkić. Još jednom se usprotivio mogućnosti novih izbora.

- Oni nikome neće donijeti dobro, samo će zaustaviti procese i donijeti dodatne troškove - naveo je Brkić.

Razbijanje Mosta

U prilog tome da HDZ ipak još nema 76 ruku govori još jedna računica. Prema neslužbenim informacijama, Klub zastupnika SDP-a, koji je počeo prikupljati potpise kako bi poslao zahtjev za raspuštanjem Sabora, navodno već sada ima dovoljan broj potpisa koji govore da HDZ na svojoj strani baš i nema sve one zastupnike s čijim se imenima kalkulira u javnosti. Prije svega, doznajemo, kad je riječ o zastupnicima manjina.

U kuloarima se neslužbeno govori kako HDZ ipak neće moći složiti većinu bez Mosta te da već rade na njihovu razbijanju. Nakon trojca Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića, koji napuštaju Klub Mosta i osnivaju vlastiti, HDZ pokušava pridobiti još neke mostovce. Navodno je među njima Robert Podolnjak.

Čelnik Mosta Božo Petrov jučer je pak poručio kako se u ovoj situaciji nalazimo "zbog političke neodgovornosti samo jedne osobe".

- Ni Orešković ni ja nismo odgovorni za ovu situaciju, a ja sam još osobno nudio svoju glavu i ne znam zašto. Za mene je HDZ sada samo skup pojedinaca i postoje tek dvije opcije. Jedna je da imaju tih 76 zastupnika za preslagivanje, a druga je da ponude novog potpredsjednika. Ako ne mogu ništa od toga, idemo na nove izbore - poručio je Petrov.

Malo šansi

Jedan od sugovornika Jutarnjeg lista, dobro upućen u događanja, kaže da bi se uskoro mogli naći samo pred dva ishoda.

- S obzirom na do sada prikupljeni broj SDP-ovih potpisa za raspuštanje Sabora, sve je manje šansi da HDZ dođe do brojke 76. Na kraju bi mogle ostati samo dvije varijante - ili dogovor Mosta i HDZ-a bez Tomislava Karamarka ili novi izbori koji bi se mogli održati već sredinom srpnja - komentirao je naš sugovornik.

SDP-ovac Ranko Ostojić jučer nije otkrio koliko je točno potpisa prikupio SDP, ali je rekao da je stvar ozbiljna.

- U samom početku smo ih prikupili dovoljno da to bude ozbiljna stvar. Nećemo licitirati, a bez 76 potpisa nećemo ni doći pred gospodina Reinera - zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:57