OTVORENO PITANJE

Brnabić nakon sastanka s Plenkovićem: ‘Sve što je Hrvatska zatražila vezano za nestale je dobila. Sve smo dostavili‘

‘Mislim da je u ovom trenutku najvažnija izgradnja povjerenja. Kad imamo to povjerenje lakše ćemo sve ostalo‘

Ana Brnabić

 /Cropix

Reporterka RTL-a Danas Ana Mlinarić razgovarala je sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić koja se danas sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te je prisustvovala otvaranju novog sjedišta hrvatske manjine - Hrvatskog doma koji je u potpunosti financirala Republika Hrvatska.

Glavna tema razgovora bio je problem nestalih, što je već godinama otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije. Intervju niže prenosimo u cijelosti:

Jeste li nakon današnjeg sastanka bliži razmjeni o nestalima?

- Razgovarali smo i na tu temu i na mnoge druge. Koliko ja imam informaciju mi nemamo otvorenih zahtjeva. Dakle sve što smo imali od podataka, a to je bilo zahtijevano, mi smo to predali. Tako da moramo usporediti gdje se razlikuju te informacije. Ali smo svakako bliži tamo da imamo sve bolju suradnju u budućnosti jer dobro je što je premijer Plenković došao u Republiku Srbiju i što je bio i u Sremskoj Mitrovici i u Subotici i što smo otvorili Hrvatski dom.

Dobro je i da smo se vidjeli manje od dva mjeseca od moje posjete Zagrebu. Mnogo je teških pitanja, ali i nekih dobrih ekonomskih stvari ako možemo napraviti. Mislim da je u ovom trenutku najvažnija izgradnja povjerenja. Kad imamo to povjerenje lakše ćemo sve ostalo.

Znači Hrvatska nije tražila od vas podatke?

- Koliko ja imam informaciju sve podatke koje je Hrvatska tražila, sve što je tražila dokumentacija mi smo dostavili. To je ono što ja imam kao informaciju.

Govorimo o 1800 osoba.

- Da, da, prije dva dana su naši predstavnici Ministarstva vanjskih poslova imali sastanak u Zagrebu koji smo dogovorili premijer Plenković i ja kad sam ja bila u Zagrebu i popišu sva otvorena pitanja i teme tako da ćemo dalje raditi na tome.

Ono što sam ja rekla da je meni posebno važno, a to je ono što sam spomenula i u Zagrebu a to su posmrtni ostaci 878 osoba koji stoje i čekaju na identifikaciju u mrtvačnicama u Zagrebu, Osijeku i u Rijeci i zaista mislim da Republika Hrvatska ima resurse da napravi, da učini, završi identifikaciju i da na kraju krajeva krenemo i s tim.

Znači postoji politička volja da Srbija da podatke u najkraćem mogućem roku kad Hrvatska to zatraži?

- Sve što je zatražila, sve su dobili. Tako da - naravno. I ostajemo otvoreni i za sve ostalo, kazala je Brnabić, piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36