PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić Plenkoviću: ‘Blokirajte nas, hajde! Pa kolegama u EU objasnite da štitite ubojice djece‘

‘Zašto samo prijetite? Blokirajte, da cijela Europska unija vidi vaše vrijednosti‘, rekla je predsjednica Vlade Republike Srbije

Ana Brnabić

 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nakon što je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jučer ustvrdio da je optužnica protiv hrvatskih pilota Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje "politički montirana", predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić na društvenoj je mreži Twitter Hrvatsku "pozvala" da Srbiji blokira europski put jer "traži pravdu za ubijenu djecu".

"(Andrej) Plenković kaže ‘pilotima se neće dogoditi ništa‘, pa samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna - pilotima koji su bombardirali kolonu civila u bijegu, na tlu druge države i ubili četvero djece, jednu djevojku, starce i starice, neće se u (Hrvatskoj) dogoditi NIŠTA. EU i dalje šuti", napisala je Brnabić.

"Konačno, dajte blokirajte nam više taj europski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignoriranja od strane svih, pravdu za ubijenu djecu. Zašto samo prijetite? Blokirajte, da cijela Europska unija vidi vaše vrijednosti! Kad blokirate, kolegama u EU objasnite da štitite ubojice djece. Hajde", dodala je Brnabić.

Podsjetimo, Republičko javno tužil​aštvo Srbije za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Podsjetimo, Plenković je danas izjavio kako "ne smijemo dopustiti da u javnom prostoru tema koja je politički motivirana, postane tema oko koje ćemo se sekirati", prenio je N1.

- Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za deset godina, bit će u Hrvatskoj i živjet će tu mirnim životom. To će im danas priopćiti. Pomoći im pravnim savjetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektirati na odnose Hrvatske i Srbije, to je drugo pitanje. Nećemo se upuštati u pravni proces za koji smatramo da je politički motiviran”, dodao je o optužnicama i zaključio: - Hrvatska država još nema nikakav formalni papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:18